A fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, pe 1 februarie. Ce măsuri trebuie să ia părinții cu copiii bolnavi de gripă
„Părinții care au copii bolnavi, care strănută, au febră, simptomatologie specifică virozelor, să îi rețină la domiciliu, triaj zilnic în școli”, recomandă Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, după ce a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, pe 1 februarie. Instrucțiunea Ministerului Sănătăţii care conține recomandări pentru școli a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 februarie.

 

După a treia săptămână de creștere consecutivă a cazurilor de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), „peste nivelul mediu înregistrat în ultimii 5 ani”, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că s-a luat decizia declarării stării de alertă epidemiologică, „însă nu vor fi restricții pentru populație”.

 

Pe 2 februarie, instrucțiunea Ministerului Sănătății privind starea de alertă epidemiologică determinată de gripă a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

Simptomele gripei: Febră cu valori crescute (> 38,5-39°C) cu durata de 3-5 zile, frison, cefalee și dureri de gat, tuse persistenta, dureri musculare persistente și dureri articulare, astenie fizică. Simptomele debutează brusc și durează 7-10 zile.

 

Simptomele infecției cu virusul sincițial respirator (VSR) sunt: tuse, secreții nazale, febră, respirație șuierătoare, respirație rapidă, apnee la sugari (pauze în respirație). Simptomele durează aproximativ două săptămâni.

 

Simptomele răcelii comune: nas înfundat, secreții nazale abundente, tuse sporadică, dureri în gât, subfebrilitate (până la 38°C) sau febra moderată, evolutie autolimitată  Simptomele debutează progresiv și durează cel mult 5-7 zile.

Care sunt recomandările ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila:

 

  • Realizarea triajului zilnic la nivelul unităților școlare sau preșcolare.

  • Să se asigure în școli, materialele necesare dezinfecției și spălării mâinilor, a suprafețelor, aerisirea încăperilor și respectarea etichetei tusei. Adică, când tușim, copiii trebuie învățați cum să tușească folosind un șervețel de unică folosință sau o batistă de unică folosință sau în pliul cotului, dacă lucrul acesta nu e posibil pentru că tusea se produce prea din scurt.

  • Recomandăm părinților care au copii bolnavi care strănută, care au febră, care au simptomatologie specifică virozelor să îi rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie.”

A fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, pe 1 februarie. Ce măsuri trebuie să ia părinții cu copiii bolnavi de gripă

03 februarie 2024
În primul an de activitate, cea mai recentă stațiune balneară din România a obținut un succes remarcabil, generând încasări de două milioane de euro