Cum putem combate gripa într-un mod mai eficient. Află toate detaliile în articolul de mai jos 

Gripa este o infectie virala a tractului respirator care se raspandeste extrem de usor, pe calea aerului, de la o persoana bolnava la una sanatoasa. Medicii avertizeaza ca unica modalitatea de a preveni gripa este vaccinarea care in mod firesc trebuie sa aiba loc toamna, in lunile octombrie- noiembrie. 

 

Gripa este o boala infectioasa localizata la nivelul tractului respirator – nas, gat si plamani.

 

Care sunt semnele si simptomele gripei

 

Intotdeauna in cazul gripei debutul este brusc, agresiv, chiar violent. Pacientul se va confrunta cu:

 

  • febra destul de mare, 40-41 de grade Celsius,

  • tuse puternica,

  • dureri de gat,

  • nasul este infundat, sau curge,

  • frisoane,

  • cefalee sau durere de cap intensa,

  • nu suporta lumina,

  • disconfort generalizat,

  • slabiciune,

  • ochii sunt rosii, iritati

 

Daca nu este tratata corect, gripa poate duce la complicatii serioase, uneori fiind chiar letala. De exemplu, pacientul se poate confrunta cu infectii la nivelul urechii, penumonie, bronsita, probleme de natura cardiaca. 

Virusul gripal poate trai pe unele suprafete pana la 24 de ore. Cu alte cuvinte, sunt cazuri in care gripa poate fi raspandita atunci cand cineva atinge obiecte care au pe ele virusul si ulterior atinge nasul, gura sau ochii. Gripa este raspandita cel mai usor in locuri aglomerate, in scoli, in mijloacele de transport in comun, in magazine, la birou. Un copil care are gripa este contagios aproximativ 10 zile, iar un adult 7 zile.

 

Există 3 familii de virus gripal

 

Exista 3 familii de virus gripal: A, B si C. Tipul C de regula afecteaza copiii mici. Tipul B spun specialistii duce la o gripa nu foarte agresiva si este un virus care se schimba putin de la un an la altul. Insa tipul A aduce cele mai mari probleme de sanatate la om si este responsabil de pana la 95% din cazuri de imbolnaviri.

Diagnosticul de gripa este stabilit de medic in urma unui test rapid care arata si tulpina responsabila de infectie.

Tratamentul are ca scop ameliorarea manifestarilor, a simptomelor. Astfel se va urmari in primul rand reducerea febrei. Medicamentele antivirale nu se iau fara acordul medicului, de aceea sunt disponibile pe baza de reteta, rolul acestora este acela de a preveni complicatiile si de a reduce severitatea simptomelor. Daca vrei sa aiba efect, antiviralele se iau in primele 2 zile de la debutul simptomelor.

 

 In cazul gripei nu se ia antibiotic, antibioticul are efect numai in cazul infectiilor bacteriene si doar atunci cand in urma analizelor medicul le prescrie. Da, medicul va prescrie antibiotic, insa numai in clipa in care gripa a dus la complicatii de natura bacteriene, atunci cand exista o penumonie. De asemenea, medicii sustin sa ai mare grija la automedicatie deoarece poti face mult rau. De exemplu, copiii si adolescentii cu gripa nu trebuie sa ia acid acetilsalicilic. Daca li se da exista un risc foarte mare legat de sindromul Reye, o afectiune rara, dar grava, care afecteaza creierul si ficatul.

 

Uite ce remedii naturale pot ameliora simptomele de gripa

 

  • Uleiul de oregano. Inca din cele mai vechi timpuri extractul de oregano este un remediu de ajutor in cazul problemelor respiratorii precum raceala, gripa, bronsita, dureri de gat, tuse. Este un bun adjuvant in cazul gripei deoarece duce la aparitia transpiratiei si implicit la scaderea febrei.

  • Radacina de ghimbir. Aceasta ajuta la combaterea starii de greata care este asociata starilor gripale. Poti cumpara radacina de ghimbir sub forma de capsule sau extracte de la magazinele cu profil naturist. Dar iti poti face si un ceai de ghimbir care este la fel de benefic ca si capsulele in cazul gripei.

  • Zincul. Sunt studii care sustin ca zincul este un mineral esential care poate contribui la stoparea inmultirii virusurilor daca este luat in primele 24 de ore de la contractare gripei. Cu toate acestea zincul nu poate preveni imbolnavirea.

  • Bea ceai de tei si soc. Un alt remediu natural de ajutor in cazul gripei este ceaiul cald din flori de tei si de soc in care ideal este sa adaugi, dupa ce s-a racit, 2 lingurite de miere si zeama de la o lamaie.

  • Ceaiul de busuioc este si el recunocut de ani de zile pentru beneficiile pe care le aduce unui bolnav de gripa. Busuiocul este renumit pentru proprietatile sale antiseptice, expectorante. Adauga miere in ceaiul de busuioc si bea 2 cani pe zi.

  • Uleiul esential de eucalipt. Acesta poate fi un real ajutor in cazul gripei. Trebuie doar sa pui intr-un litru de apa fiarta, 6 picaturi de ulei esential de eucalipt, amesteca bine si apoi fa inhalatii, o data pe zi, pentru 5 minute.

  • De asemenea, de ajutor iti sunt si tinctura de propolis, laptisorul de matca sau polenul. Inainte de a le lua intreaba insa farmacistul sau medicul.

Cum putem combate gripa într-un mod mai eficient

03 februarie 2024
În primul an de activitate, cea mai recentă stațiune balneară din România a obținut un succes remarcabil, generând încasări de două milioane de euro