Iernarea albinelor este un moment critic în viața unei colonii de albine. În această perioadă rece, familiile de albine trebuie să-și asigure supraviețuirea și să pregătească revenirea în primăvară. Un aspect esențial în această ecuație este starea stupului și, mai precis, cât de slăbit sau puternic este la începutul iernii. În acest articol, vom discuta de ce un stup slăbit poate duce la o iernare eșuată și cum apicultorii pot preveni acest scenariu.

Importanța Unui Stup Puternic înainte de Iarnă

 

Starea unui stup înainte de iarnă este un factor crucial pentru supraviețuirea coloniei. Un stup puternic are un număr suficient de albine, rezerve adecvate de hrană (miere și polen), precum și o regină sănătoasă și activă. Dacă aceste elemente nu sunt în ordine, iernarea poate fi un eșec, ceea ce duce la pierderi de albine și, în cele din urmă, la declinul sau chiar la dispariția coloniei.

 

De ce un Stup Slăbit Este Vulnerabil în Timpul Iernii

 

Un stup slăbit prezintă mai multe vulnerabilități în timpul sezonului rece, care pot duce la o iernare eșuată. Iată câteva dintre aceste aspecte cheie:

1. Insuficiența Proviziilor de Iarnă

Stupurile slăbite adesea nu au suficiente rezerve de miere și polen pentru a hrăni albinele pe durata iernii. În timp ce albinele pot supraviețui fără hrană pentru o perioadă limitată, în lipsa unor provizii adecvate, ele se vor epuiza treptat și vor muri de foame.

 

2. Număr Redus de Albine

Un stup slăbit poate avea un număr redus de albine, ceea ce face dificilă menținerea unei temperaturi interne adecvate în timpul iernii. Albinele trebuie să se aglomereze strâns pentru a menține căldura și pentru a proteja regina, dar dacă populația este mică, acest lucru devine dificil.

 

3. Imunitate Redusă

Albinele slăbite pot avea un sistem imunitar compromis, ceea ce le face mai vulnerabile la boli și paraziți. În timpul iernii, coloniile slăbite pot fi mai susceptibile la infestări cu varroa sau la alte probleme de sănătate.

4. Reducerea Șanselor de Supraviețuire a Reginei

Dacă o regină este slăbită sau nu pune suficiente ouă înainte de iarnă, șansele de supraviețuire a coloniei scad semnificativ. O colonie fără o regină activă nu poate produce o populație suficientă pentru a supraviețui până în primăvară.

 

Cum Să Prevenim O Iernare Eșuată

 

Pentru a preveni o iernare eșuată din cauza unui stup slăbit, apicultorii trebuie să acorde atenție constante stării coloniei înainte de venirea iernii. Iată câteva măsuri esențiale:

  • Asigurați-vă că stupul are suficiente provizii de miere și polen pentru a hrăni albinele pe durata iernii.

  • Monitorizați populația și starea reginei și interveniți dacă este necesar pentru a asigura o populație puternică și o regină sănătoasă.

  • Protejați stupul de temperaturi reci excesive și de vânturi puternice, pentru a menține o temperatură internă adecvată.

  • Tratați colonia împotriva paraziților și bolilor înainte de iarnă.

  • Evitați să deschideți stupul în mod repetat în timpul iernii, pentru a minimiza pierderile de căldură și stresul asupra albinelor.

Un stup puternic înainte de iarnă are șanse mai mari de a supraviețui și de a se dezvolta în primăvară. Prin urmare, este crucial să monitorizăm și să gestionăm cu atenție coloniile noastre pentru a preveni iernarea eșuată și pentru a asigura sănătatea și vitalitatea albinelor noastre.

 De ce un stup slăbit înseamnă o iernare eșuată?

09 octombrie 2023
Fermierii care vor să obțină finanțarea de până la 70.000 euro trebuie să respecte o serie de condiții de eligibilitate privind dimensiunea fermei, planul de afaceri forma de organizare a exploatației.