Evodia este cunoscută în rândul apicultorilor ca fiind copacul albinelor, cel de la care se pot obține ușor producții foarte bune de miere. Se mai numește, de altfel, și arborele de miere, iar în anii cu probleme este o gură de oxigen pentru stupărit.  AGROINTEL.RO 

Copacul albinelor se plantează preferabil la începutul primăverii, spun apicultorii. Se optează mai ales pentru o densitate de 400 de puieți la hectar, sădiți la distanțe de 5 metri, urmând ca gradul maxim de înflorire să fie atins la circa 4 ani după plantare.

Deși este un arbore originar din Asia, Evodia s-a adaptat bine la condițiile din România. Atinge înălțimi de până la 20 de metri și trece cu bine peste iernile geroase, când termometrele indică chiar și minus 20 de grade Celsius. Totuși, în primii doi ani de la plantare, arborii sunt mai sensibili și prezintă un risc ridicat de îngheț.

Evodia este apreciată de apicultori pentru florile sale abundente și care rezistă pe perioade lungi. Astfel, arborele de miere înflorește 30 de zile în lunile iulie și august, ceea ce ajută la asigurarea unui cules la final de sezon. Mai mult, se pot recolta producții importante de miere, de până la 3.000 de kilograme la hectar, cu o medie recunoscută de 1.900 de kilograme de miere de pe fiecare hectar de Evodia cu flori. De precizat că arborele nu produce uzura albinelor și se pretează la producția de miere bio.

 

Un izvor nepreţuit de nectar

 

Familiile de albine resimt mari goluri de cules către sfârşitul verii, când flora meliferă devine foarte săracă. Cultivarea Evodiei în jurul stupinei ne asigură un cules sigur şi de lungă durată la sfârşitul anului, precum şi cantităţi sporite de produse apicole. În caz de secetă arborele de evodia este cercetat de albine, în vreme ce floarea-soarelui nu este. Evodia oferă nectar pe toată perioada zilei, practic nu există oră din zi ca florile ei să nu fie cercetate de către albine. Un arbore matur are până la 1.000 de inflorescenţe. Numărul total de flori al unui copac ajunge la 1.000.000. O singură inflorescenţă de evodia are, în medie, 1.000 de flori.

Este o planta foarte melifera un arbore decorativ in parcuri, gradini si aliniamente. Se mai numeste si Arborele de miere sau arborele albinelor

De aici şi denumirile populare: arborele de miere sau copacul albinelor. În 24 de ore o singură floare de Evodia poate să producă până la 2 mg nectar, cu o concentraţie în zahăr de aproape 50%. Numărul foarte mare de flori pe pom, secreţia mare de nectar pe floare şi perioada lungă de înflorire conduc către o producţie potenţială de miere de 1.000-2.500 kg de miere/ha. Concentraţia de nectar este mai mare decât a florii-soarelui care înfloreşte în acelaşi timp.

Ca și zonă ce se recomandă pentru cultura de Evodia, specialiștii indică mai ales terenurile însorite, cu expunere sud-estică, unde copacul albinelor va avea o creștere și o dezvoltare mai puternică comparativ cu arborii plantați pe terenuri expuse curenților reci de aer și gerurilor din timpul iernii.

Primii stupi de albine din gradina

Evodia dragostea albinelor

15 februarie 2024
Evodia este cunoscută în rândul apicultorilor ca fiind copacul albinelor, cel de la care se pot obține ușor producții foarte bune de miere