În ultima perioadă, s-au înmulțit firmele neautorizate de către ANRE care profită de lipsa de informare și încrederea românilor ce doresc să se elibereze de facturile la energie în cel mai scurt timp posibil.

Reprezentanții companiei Kilowat avertizează că locuințele echipate cu sisteme fotovoltaice instalate de firme neautorizate de către ANRE prezintă un risc semnificativ de incendiu, deoarece nu sunt respectate normele de siguranță în instalarea panourilor solare. În contextul creșterii numărului de firme neautorizate, susținute de potențialul domeniului energetic în România și de dorința oamenilor de a reduce facturile la energie, acest risc devine tot mai accentuat. Situația este alarmantă, mai ales că mulți români, care nu se încadrează în programul Casa Verde sau nu au mijloace financiare suficiente, recurg la credite bancare pentru a-și instala panouri solare, o oportunitate pe care firmele neautorizate o exploatează în detrimentul siguranței consumatorilor

Panourile fotovoltaice pot lua foc din cauza firmelor ce le instaleaza fara a avea autorizatii

Albert Soare, fondatorul Kilowat, subliniază că, în ciuda progresului notabil în domeniul energiei verzi în România, manifestat prin inițiative precum programele Casa Verde și ElectricUP, există totuși apariția unor firme care instalează panouri solare fără a deține autorizație ANRE. Această practică afectează negativ un sector în plină expansiune și, mai grav, viața oamenilor.

 

Românii devin victime ale acestor practici abuzive, întrucât tot mai multe companii neautorizate se implică în instalarea panourilor solare, profitând de dorința acestora de a deveni autonomi din punct de vedere energetic și de a reduce costurile la energie. Tot mai mulți români recurg la împrumuturi sau credite pentru a-și instala panouri solare, expunându-se astfel unor riscuri semnificative.

Creșterea numărului de astfel de firme neautorizate poate transforma România într-o țară cu incidente frecvente legate de incendii cauzate de panouri solare, cu consecințe dramatice, inclusiv distrugerea locuințelor. Pentru a evita astfel de tragedii, este imperativ ca consumatorii să verifice dacă instalatorul are autorizație ANRE și să colaboreze doar cu furnizori legitimați care respectă standardele de siguranță transmite Albert soare pentru DescoperaTera.ro

Panourile fotovoltaice pot lua foc din cauza firmelor ce le instaleaza fara a avea autorizatii

 

Pericolele la care se expun beneficiarii

 

Reprezentanții companiei au constatat că instalările neautorizate aduc multiple pericole, printre care:

  • Utilizarea materialelor necorespunzătoare: instalatorii neautorizați pot folosi materiale de calitate inferioară sau neomologate, care nu sunt proiectate pentru a face față cerințelor de siguranță specifice unui sistem fotovoltaic.

  • Instalarea necorespunzătoare a echipamentelor: lipsa cunoștințelor specializate și a experienței în instalarea corectă a echipamentelor solare poate duce la conexiuni slabe, supraîncălzirea componentelor și, în cele din urmă, la riscul de incendiu.

  • Neglijarea normelor de siguranță electrică: instalatorii neautorizați pot ignora sau neglija normele de siguranță electrică, cum ar fi utilizarea echipamentelor de protecție corespunzătoare și respectarea distanțelor minime între componente, crescând astfel riscul de scurtcircuit și incendiu.

 

Experții îndeamnă cu fermitate proprietarii de case și consumatorii din România să fie extrem de atenți atunci când instalează sisteme fotovoltaice și să aleagă întotdeauna instalatori autorizați și calificați. Este esențial să fie respectate normele și reglementările în vigoare pentru a avea garanția siguranței propriilor locuințe și a comunităților.

 

În plus, specialiștii recomandă proprietarilor de case cu sisteme fotovoltaice să efectueze revizii periodice și întreținere regulată a echipamentelor, pentru a detecta și remedia potențialele probleme înainte ca acestea să devină periculoase.

Panourile fotovoltaice pot lua foc din cauza firmelor ce le instaleaza fara a avea autorizatii

18 februarie 2024
În ultima perioadă, s-au înmulțit firmele neautorizate de către ANRE care profită de lipsa de informare și încrederea românilor