Programul ”Masa caldă” în școli continuă și în anul școlar 2023-2024, potrivit unui proiect publicat în consultare publică de către Ministerul Educației.

Nu mai puțin de 450 de unități școlare vor fi incluse în program anul acesta. Valoarea mesei calde/pachetului alimentar pentru elevi, pe zi, rămâne la 15 lei, iar bugetul total este de 195.000.000 lei.

”În anul 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul.

Limita valorică zilnică de 15 lei/beneficiar cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz, potrivit sursei citate.

Cum trebuie să fie distribuite pachetele alimentare din programul ”Masa Caldă”


Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:

  • a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;
  • b) masă caldă, în regim catering, pentru elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop. Dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare vor fi păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care există condiții adecvate de manipulare și depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate și controlate;
  • c) pachet alimentar, dacă nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering, care va fi păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care să existe condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate şi controlat

Ce variante de meniu sunt în Programul ”Masa Caldă”


1. ciorbă de legume;

2. supă de pui cu legume;

3. ciorbă de văcuţă cu legume;

4. legume cu piept de pui la grătar;

5. mâncare de mazăre cu piept de pui;

6. pilaf cu legume şi ficăţei de pui;

7. piure de morcov cu grătar de pui;

8. piure de cartofi cu piept de curcan;

9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;

10. ghiveci de legume cu pui;

11. orez cu legume şi pui la tavă;

12. sufleu de broccoli cu brânză;

13. cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;

14. tocană de legume cu orez brun;

15. piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;

16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;

17. sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;

18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;

19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;

20. macaroane cu brânză;

21. cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;

22. quinoa cu legume;

23. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;

24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov;

25. un fruct întreg.

Programul "Masa caldă" 2023 în școli. Cum va arăta meniul și cine va beneficia de program

10 august 2023
Programul ”Masa caldă” în școli continuă și în anul școlar 2023-2024, potrivit unui proiect publicat în consultare publică de către Ministerul Educației.