În ultima perioadă, rambursarea anticipată parțială a devenit o opțiune din ce în ce mai populară printre românii care au decis să acceseze un credit bancar pentru achiziționarea unei locuințe.
Pentru a clarifica, se recurge la un împrumut mai mare și apoi se efectuează o rambursare parțială anticipată către bancă, cu scopul de a reduce durata creditului și, implicit, costurile asociate dobânzilor și comisioanelor.
Irina Chițu, analist financiar și director al țării pentru Finzoom.ro, un portal care compară produsele oferite de băncile din România, ne dezvăluie motivele pentru care ar trebui să alegem prima opțiune și care sunt avantajele asociate rambursării anticipate.
Este important să înțelegem că rambursarea anticipată parțială poate fi efectuată doar la cererea clientului. Cu toate că avem posibilitatea de a efectua o astfel de rambursare în orice moment, pentru a obține cel mai mare beneficiu, ar trebui să ne concentrăm pe reducerea perioadei de creditare.
Irina Chițu subliniază că rambursarea anticipată parțială este cel mai eficientă când este realizată, în special, la începutul perioadei de creditare, și ne oferă următorul exemplu explicativ.
De exemplu, să presupunem că am contractat un credit ipotecar de 250.000 de lei pe o perioadă de 20 de ani și efectuăm o rambursare anticipată parțială de 30.000 de lei chiar a doua zi. Prin această acțiune, perioada de rambursare a creditului se reduce la patru ani și șase luni mai puțin.
În loc să plătim creditul timp de 20 de ani, îl vom achita în doar 15 ani și patru luni. Acest lucru ne permite să economisim 84.820,45 de lei în acel interval, bani pe care i-am fi plătit sub formă de dobânzi și comisioane către bancă în mod normal.