Refinantarea suna poate ca un simplu schimb de contracte, dar impactul sau e semnificativ. Printr-o refinantare avantajoasa, poti obtine o dobanda mai mica, poti prelungi durata de rambursare, sau chiar combina mai multe credite intr-unul singur

 

Daca te intrebi “e momentul potrivit pentru refinantare?”, nu esti singurul. Multe persoane se intreaba acelasi lucru, mai ales in contextul economic actual.Nu este neaparat un proces intimidant, iar cu informatiile potrivite, poate fi o miscare foarte inteligenta.

 

In continuare, vom explica toate aspectele acestui proces pentru a alege cel mai bun credit pentru refinantare.

 

Fie ca esti la prima experienta de acest gen sau ai mai trecut prin acest proces, scopul este sa gasesti cea mai buna banca pentru refinantare, cu cea mai mica dobanda.

Tipuri de credite care pot fi refinantate

 

Refinantare credit de nevoi personale

Creditele de consum sau de nevoi personale sunt acele imprumuturi pe care le iei pentru mici cheltuieli, renovari, achizitia de electrocasnice etc. Nu sunt reprezentate de o ipoteca.

 

Motivul principal pentru care vrei sa refinantezi un credit de nevoi personale este sa obtii o dobanda mai buna, adica rate mai mici.

 

Refinantare credit ipotecar

Acum sa ne uitam la refinantarea creditelor ipotecare, care e un pic diferita de refinantarea obisnuita, din cauza sumelor mai mari implicate si a actelor necesare.

 

O scadere a ratei lunare la un credit ipotecar poate reduce semnificativ suma totala pe care o vei plati pe termen lung.

Cand e momentul sa faci o refinantare credit ipotecar? Atunci cand dobanzile sunt scazute. Compara ofertele de mai jos si vezi care e cea mai buna banca pentru refinantare credit ipotecar.

 

Refinantare credit Prima Casa

Daca ai un credit Prima Casa, s-ar putea sa te confrunti cu cresterea ratelor din cauza majorarii indicelui ROBOR/IRCC. In acest caz, refinantarea te poate ajuta sa obtii o rata mai mica si sa reduci costurile totale ale creditului.

 

Prima Casa se poate refinanta printr-un alt credit ipotecar, dar trebuie sa primesti acordul de la Ministerul Finantelor Publice si de la banca ta actuala.

Cum poti alegi cea mai buna refinantare?

 

Refinantarea creditelor este adesea o decizie financiara inspirata pentru multi debitori, mai ales daca acestia se confrunta cu dificultati la plata ratelor actuale.

 

Scopul principal al refinantarii este de a imbunatati conditiile unui credit existent, fie prin obtinerea unei dobanzi mai mici, fie prin modificarea duratei de rambursare.

 

In esenta, procesul de refinantare va inlocui creditul existent cu unul nou, in conditii mai favorabile pentru debitor.

 

 

Dobanda in refinantarea creditului

 

Dupa cum te asteptai, aspectul cheie in alegerea celei mai bune banci pentru refinantare este valoarea dobanzii.

De exemplu, BRD ofera in prezent o dobanda fixa pe 3 ani de 5.99%, care apoi devine variabila. O dobanda fixa poate fi atractiva pentru persoanele care cauta stabilitate la plata ratelor, mai ales in primii cativa ani.

Pe de alta parte, o rata variabila, care se ajusteaza in functie de indicii de referinta precum IRCC, poate oferi economii pe termen lung daca dobanzile scad.

Este important de mentionat ca in contextul actual, cand exista majorari anticipate ale IRCC, refinantarea devine o optiune tot mai relevanta pentru a evita fluctuatiile viitoare ale indicilor bancari.

Si alte banci, cum ar fi ING sau Raiffeisen se remarca prin oferirea unor dobanzi destul de avantajoase, mai ales la creditele ipotecare. Aceste banci ofera o gama variata de optiuni de refinantare, asa ca pot fi luate in considerare in functie de celelalte costuri exitente.

Pe langa valoarea DAE, ramane esential ca debitorii sa evalueze termenii completi ai refinantarii, inclusiv comisioanele asociate si alte taxe care pot avea impact pe termen lung.

Acte necesare pentru refinantare 2024

 

Esti pe punctul de a face o refinantare avantajoasa, care te-ar putea ajuta sa economisesti bani si sa-ti reduci ratele lunare? Inainte de toate trebuie sa vezi care sunt actele necesare in acest proces.

Documentele solicitate de banci variaza, dar scopul lor e acelasi: sa furnizeze o imagine completa a situatiei tale financiare.

 

  • Adeverinta de salariu: reprezinta cartea de vizita a veniturilor tale. Banca o va folosi pentru a analiza cat castigi lunar si daca iti poti permite noile rate. Este important ca adeverinta sa fie una recenta, sa reflecte veniturile curente.
  • Fisa fiscala: reprezinta istoricul veniturilor tale pe ultimul an. Aceasta ii arata bancii ca ai avut un venit constant si ca poti fi un client de incredere.
  • Consultare ANAF: unele banci pot solicita acordul tau pentru a verifica veniturile direct in baza de date ANAF. Acest pas simplifica procesul si elimina nevoia de a mai aduce fisa fiscala sau adeverinta de salariu de la angajator.
  • Contract de munca: reprezinta dovada ca ai un job stabil. Cu cat ai o vechime mai mare, cu atat sansele de aprobare a refinantarii se maresc.
  • Adeverinta de la banca actuala: de multe ori, va trebui sa obtii o adeverinta care sa ateste soldul creditului actual. Banca noua va folosi aceste informatii pentru a stabili suma necesara refinantarii.

 

In plus, pentru refinantare credit ipotecar sau Prima Casa, in functie de banca, vei avea nevoie de urmatoarele:

  • Evaluare imobil: daca ai un credit ipotecar, va trebui sa obtii o noua evaluare a proprietatii.
  • Taxe notariale: inainte de refinantarea unui credit ipotecar, va trebui sa te ocupi de modificare ipotecii in Cartea Funciara, ceea ce implica anumite costuri notariale suportate de tine sau de banca.
  • Documente pentru alte venituri: daca ai alte surse de venit in afara salariului (de exemplu, din chirii, dividende, venituri din activitati freelance), va trebui sa prezinti si documente pentru acestea daca vrei sa ai sanse si mai mari pentru a obtine o refinantare.
  • Codebitor: atunci cand, de exemplu, veniturile tale sunt prea mici pentru a primi suma dorita, un codebitor poate salva situatia. Persoana care garanteaza imprumutul poate fi cineva din familie sau alta cunostinta.

Refinantare credit la aceeasi banca sau alta banca?

Refinantare credit la aceeasi banca sau alta banca?

 

Refinantarea la banca actuala poate oferi avantaje suplimentare datorita relatiei existente. Cand vine vorba de credite, bancile nu doresc sa piarda clienti si iti pot oferi conditii mai bune pentru a te pastra.

Totusi, nu trebuie sa accepti propunerile primei banci. Compara ofertele mai multor institutii de credit daca vrei sa fii sigur ca alegi cea mai buna refinantare posibila.

Banca actuala va avea intr-adevar un proces simplificat de refinantare, deoarece are acces la majoritatea datelor tale si dosarul de credit poate intra imediat in analiza.

Pe de alta parte, daca alegi refinantarea la alta banca, eventual cu o dobanda mai buna, avantajele pe termen lung sunt evidente. Vei obtine rate mai mici si vei achita creditul facand economii semnificative.

In functie de veniturile tale actuale si de tipul de credit refinantat, poti imprumuta o suma adiacenta de bani pentru necesitatile curente.

Refinantarea la alta banca implica mai multe acte si de obicei, demersuri suplimentare pentru finalizarea procedurii. Pentru institutia respectiva esti client nou si trebuie sa treci prin mai multe etape pana primesti aprobare.

Cele mai bune oferte de refinantare includ perioade de gratie mai lungi si pachete de asigurari suplimentare  fara a plati in plus.

 

Cea mai buna refinantare va fi cea care iti va aduce economii semnificative in portofel. Alegerea creditului de refinantare potrivit implica o perioada de analiza, in care trebuie sa gasesti cea mai buna optiune pentru nevoile tale.

Refinantarea creditelor. Informatii despre credite pe care banca nu vrea sa le afli

21 februarie 2024
Cea mai buna refinantare va fi cea care iti va aduce economii semnificative in portofel. Alegerea creditului de refinantare potrivit