Persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot cumpăra vechime în muncă până la 31 decembrie 2024.

Termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă necesare pensionării pentru limita de vârstă va fi prelungit până la data de 31 decembrie 2024, a anunţat, joi, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, potrivit Agerpres.

 

Aceasta a precizat că Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a lansat în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice.

Care sunt condițiile


"Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesare pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024. Persoanele interesate - care nu îndeplinesc condiţia unui stagiu minim de cotizare - pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă pot cumpăra vechime pentru o perioadă de maximum 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială", a scris Bucura pe Facebook.

 

Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.

 

Potrivit sursei citate, pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Cât costă vechimea în muncă


"Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau paşaport, după caz", a mai scris ministrul Muncii pe reţeaua de socializare.

 

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut se stabilește la suma de 3.000 de lei lunar. Ceea ce înseamnă că cei interesați de acest mecanism vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din an (9.000 de lei pe an)

Până în prezent, la nivel naţional, au fost încheiate 28.516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei, a transmis Bucura.

Care este stagiul minim de cotizare


Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

 

Stagiul complet de cotizare în cazul femeilor creşte de la 28 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2030.

 

Stagiul complet de cotizare în cazul bărbaților creşte de la 33 de ani la 35 de ani, în intervalul ianuarie 2011 - ianuarie 2015, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Românii vor putea cumpăra vechime în muncă până în 2024. Care sunt condițiile

18 august 2023
Persoanele care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare pot cumpăra vechime în muncă până la 31 decembrie 2024.