Iernarea albinelor este o perioadă critică în ciclul lor de viață și una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă apicultorii este combaterea paraziților, în special a acarienilor varroa. Acarienii varroa (Varroa destructor) sunt paraziți care pot cauza daune grave coloniilor de albine, slăbirea acestora și, în cele din urmă, distrugerea întregului roi. În acest articol, vom explora importanța tratamentului de iarnă împotriva acarienilor și modalitățile de a începe noul an fără această amenințare.

Pericolul Acarienilor Varroa

 

Acarienii varroa sunt paraziți mici care se hrănesc cu hemolimfă și grasele albinelor, slăbindu-le și transmitând virusuri. Acești acarieni sunt o amenințare globală pentru albinele melifere, iar lipsa unui tratament adecvat poate avea consecințe devastatoare pentru coloniile de albine.

Principalele efecte ale infestării cu acarieni varroa includ:

  • Slăbirea Coloniei: Acarienii varroa duc la scăderea numărului de albine adulte din colonie. Aceasta reduce capacitatea coloniei de a colecta resurse, menține temperatura optimă în stup și să-și hrănească larvele și regina.

  • Transmiterea Virusurilor: Acești acarieni pot transporta și transmite virusuri periculoase în cadrul coloniilor de albine, ceea ce poate duce la pierderi semnificative de albine și la afectarea generală a stării coloniei.

  • Dezvoltarea Rezistenței: Fără tratament, acarienii varroa dezvoltă rezistență la substanțele chimice folosite în trecut pentru controlul lor, ceea ce face necesară găsirea de noi metode de gestionare.

Tratamentul de Iarnă împotriva Acarienilor Varroa

 

Tratamentul de iarnă împotriva acarienilor varroa este un pas esențial în menținerea sănătății coloniilor de albine și a asigurării supraviețuirii acestora. Aici sunt câteva modalități eficiente de a lupta împotriva acarienilor în timpul iernii:

 

1. Tratamente Chimice

Un tratament chimic poate fi eficient în lupta împotriva acarienilor varroa. Substanțele chimice precum acidul oxalic sau acidul formic pot fi utilizate în mod sigur și eficient în timpul perioadei de iarnă. Apicultorii ar trebui să urmeze cu atenție instrucțiunile de utilizare pentru a asigura sănătatea albinelor și siguranța produselor apicole.

 

2. Tehnici de Grooming

Unele rase de albine prezintă comportamente de grooming, care constau în curățarea și înlăturarea acarienilor de pe corpul altor albine. Promovarea acestor rase sau încurajarea acestor comportamente poate ajuta la reducerea infestării cu acarieni.

 

3. Ecrane de Fond

Ecranele de fond pot fi utilizate pentru a ajuta la controlul căderii acarienilor varroa din colonie. Aceste ecrane permit căderea naturală a acarienilor din stup și împiedică reintrarea acestora în colonie.

4. Monitorizarea Continuă

Monitorizarea regulată a nivelului de infestare cu acarieni varroa este crucială. Apicultorii pot utiliza plăci de cădere sau alte tehnici pentru a evalua gradul de infestare și pentru a decide dacă este necesar tratamentul.

 

Concluzie

 

Tratamentul de iarnă împotriva acarienilor varroa este esențial pentru a începe noul an fără această amenințare pentru coloniile de albine. Ignorarea infestării cu acarieni varroa poate duce la slăbirea coloniilor și la pierderi semnificative. Prin urmare, apicultorii trebuie să fie conștienți de pericolul pe care îl reprezintă acarienii varroa și să ia măsurile adecvate pentru a le controla în timpul iernii. Un control eficient al acarienilor varroa va asigura sănătatea și vitalitatea coloniilor, permițându-le să se dezvolte cu succes în sezonul următor.

Tratamentul de iarnă la albine- începeți noul an fără acarieni

09 octombrie 2023
Plânsul reprezintă modul de comunicare al bebelușului tău, însă, deși este natural, este complet normal să încerci să îți liniștești bebelușul. Este de înțeles faptul că părinții se întreabă cum să își determine bebelușul să se oprească din plâns.