Achizitionarea mersului este o etapa normala in dezvoltarea unui copil sanatos. Imediat dupa nastere sugarii sunt hipertoni (mai incordati) si miscarile acestora tin mai degraba de reflexele arhaice (innascute). 

În prima lună, bebelușii încep să-și ridice capul pentru perioade foarte scurte. Între două și trei luni, reușesc să mențină capul în poziție verticală din ce în ce mai stabil. În general, la trei luni, majoritatea sugarilor pot să-și țină capul și să-l întoarcă stânga-dreapta pentru a-și urmări părinții.

 

Între patru și cinci luni, aceștia încep să se rostogolească de pe o parte pe alta, inițial de pe spate pe burtă și apoi și de pe burtă pe spate. Copiii încep să stea în șezut între șase și opt luni, majoritatea reușind să stea independent fără sprijin pe antebrațe în jurul vârstei de șapte luni.

 

După ce învață să stea în fund, aceștia încep să exploreze, încercând să se ridice agățându-se de marginea canapelei sau a pătuțului. În această perioadă, unii sugari încep să se târască inițial cu spatele, apoi reușesc să meargă de-a busilea, în patru labe.

 

Totuși, sunt și copii care nu merg niciodată astfel, ei învățând direct să meargă în picioare. Majoritatea copiilor încep să dezvolte abilitățile necesare mersului (mersul sprijinit, mersul ținut de o mână) undeva între 10 luni și un an, dar mersul independent se dezvoltă în cele mai multe cazuri după vârsta de un an.

 

Greseli care pot afecta dezvoltarea motorie

 

Sustinerea copilului de către adulți în procesul de învățare a mersului poate, de fapt, să încetinească dezvoltarea acestei abilități, indiferent dacă se folosește un ham sau sunt ținuți de mână. Utilizarea premergătorului este contraindicată în majoritatea țărilor din Europa de Vest din cauza numeroaselor riscuri asociate: sufocare, displazie de șold, mersul pe vârfuri și întârzierea în dobândirea mersului independent (aspect paradoxal, deoarece mulți părinți cred că premergătorul îi ajută).

Semnele care indica intarzieri in dezvoltarea motorie

 

Literatura de specialitate consideră că până la vârsta de 18 luni toți copiii ar trebui să fi dobândit mersul independent. Lipsa sau întârzierea în achiziționarea mersului nu apare brusc la această vârstă, ci este precedată de întârzieri în dezvoltarea neuro-motorie observate în primul an de viață de către părinți, precum și de către medicul de familie sau medicul pediatru.

 

Cel mai probabil, acest sugar nu și-a ținut capul la 3 luni și nu a stat în șezut în jurul vârstei de 6-7 luni, de aceea vizitele periodice din primul an de viață sunt extrem de importante. Medicul de familie sau medicul pediatru pot solicita completarea investigațiilor de către un neurolog pediatru.

Recomandari pentru parinti

 

Adesea, părinții întreabă la ce vârstă trebuie să își așeze copilul în fund sau să îl pună să meargă. Aceste etape sunt de fapt realizări individuale ale unui sugar cu dezvoltare neuromotorie normală. Nu se pune niciodată copilul în picioare pentru a merge, ci el începe singur prin ridicarea inițială la marginea patului sau prin agățarea de obiectele din jur.

 

Nu există o vârstă fixă la care toți copiii ar trebui să stea în șezut sau să meargă, dar există un interval de vârstă menționat în literatura de specialitate, deoarece există atât copii precoce în dezvoltarea motorie, cât și copii cu întârzieri în limitele acceptate. În cazul unui sugar cu întârziere motorie, în funcție de diagnosticul stabilit de medicul neurolog, se poate apela și la un kinetoterapeut pentru a ajuta la dezvoltarea tonusului muscular și pentru a ajuta copilul să recupereze întârzierile. Echipa multidisciplinară poate fi completată și cu ajutorul medicului ortoped, care examinează structura dezvoltării membrelor copilului, postura acestuia și poate observa, de asemenea, aspecte patologice care pot fi ameliorate prin gimnastică, kinetoterapie sau masaj.

 

Adesea, părinții compară copiii între ei și se îngrijorează atunci când cel mic nu este la același nivel de dezvoltare motorie ca alți copii cu care interacționează. Este important de știut că nu toți copiii se dezvoltă în același ritm, dar examinările periodice lunare la medicul pediatru și medicul de familie sunt obligatorii în primul an de viață. Astfel, orice întârziere poate fi observată în mod precoce și ulterior evaluată și rezolvată mai rapid.

 

Citeste si : Un microbuz cu nouă persoane la bord a luat foc pe Autostrada A1. Pasagerii au apucat să coboare

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

Cand incep copiii sa mearga?

10 iunie 2024
Achizitionarea mersului este o etapa normala in dezvoltarea unui copil sanatos. Imediat dupa nastere sugarii sunt hipertoni (mai incordati) si miscarile acestora tin mai degraba de reflexele arhaice (innascute).