Pocăința este înțeleasă de foarte mulți creștini ca fiind „întoarcerea de la păcat”, în timp ce alții o consideră în mod eronat acțiunea de părăsire a bisericii tradiționale și împărtășirea crezului unor alte culte religioase. Sfânta Biblie, însă, vorbește despre „schimbarea minții” și ne spune că pocăința va avea drept rezultat schimbarea faptelor. Pocăinţa este anunțată pentru prima dată în Sfânta Scriptură de Ioan Botezătorul, care boteza în pustiu propovăduind botezul pocăinţei întru iertarea păcatelor.

O parte a credincioșilor ajungă să se pocăiască, trecând de la ortodoxism la un alt cult religios (baptist, evanghelist, penticostal, adventist, etc), Dar, în esență, ce este pocăința, ce înseamnă să fii pocăit și ce diferențe există între un pocăit și un creștin?

 

Ce este pocăința?

Termenul de pocăinţă nu se referă la primirea credinței unei anumite biserici ori religii, ci la primirea mântuirii, a salvării din păcat, care se capătă doar prin credință din inimă în Domnul Iisus Hristos. Pentru că este imposibil să-ţi pui credinţa în Mântuitor fără ca mai întâi să-ţi schimbi modjul de gândire cu privire la cine este El şi ce a făcut.

Noul Testament a fost scris în limba greacă koine (n.n. – limba greacă comună), iar cuvântul care în limba română a fost tradus pocăință este grecescul metanoeo, care înseamnă „schimbarea minții sau a scopului”. Pocăinţa este un proces, o stare, un mod de a fi, actul sau momentul din viața oricărui om care se declară creştin și care, indiferent de confesiune, ar trebui să o experimenteze. Dacă omul merge pe drumul păcatului, îndepărtându-se de Dumnezeu, în momentul pocăinței, se va întoarce din păcat și va alege să meargă pe calea mântuirii, care este Iisus Hristos. El a spus: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine (Ioan 14:6)”

Domnul Iisus Hristos a predicat pocăința spunând „Pocăiți-vă, căci Împărăția Cerurilor este aproape”, iar mai apoi Sfinţii Apostoli i-au chemat și ei pe oameni spre pocăinţă. Fie că vorbim despre pocăinţa de respingere conştientă ori despre pocăinţa de ignoranţă şi de dezinteres, pocăinţa biblică în privinţa mântuirii reprezintă schimbarea minţii de la respingerea lui Iisus Hristos la credinţa în El, scrie Got Questions.org.

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

Ce inseamna sa fii pocait. Diferenta dintre pocaiti si credinciosi

25 martie 2024
Pocăința este înțeleasă de foarte mulți creștini ca fiind „întoarcerea de la păcat”, în timp ce alții o consideră în mod eronat