Simona Bucura Oprescu a explicat ce pensie va avea un român, cu un stagiu de cotizare de 35 de ani, care a fost remunerat însă doar cu salariul minim pe economie.

Legea se schimbă în ceea ce privește acordarea pensiilor. Noile norme vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024. 

 

Tot din luna septembrie, guvernanții promit că românii vor primi pensii semnificativ mai mari, după recalculare, fiind eliminate toate inechitățile din sistem. 

 

Creșteri de până la 100% a pensiilor

 

Până atunci însă, pensionarii se simt ca la o loterie, mai ales după anunțul Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit căruia vor exista creșteri între 1 și 100%. 

 

"Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

 

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

 

Pensia primită de românii remunerați cu salariul minim

O mare teamă este și în rândul pensionarilor care au fost remunerați, toată viața, doar cu salariul minim pe economie. Însă și în cazul acestora, autoritățile susțin că nu sunt motive de îngrijorare. 

”Diferența o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici, vom avea o creștere semnificativă”, a spus ministrul Muncii pentru DinStrada.ro

 

Totodată, ministrul a explicat că, ”dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creștere de peste 80% a pensiei, de la 1281 de lei, cât e indemnizația minimă socială, la o pensie undeva la 1900 de lei, datorită punctelor de stabilitate”.

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

Ce pensie va avea un roman care a lucrat toata viata pe salariul minim pe economie.

15 martie 2024
Simona Bucura Oprescu a explicat ce pensie va avea un român, cu un stagiu de cotizare de 35 de ani, care a fost remunerat însă doar cu salariul minim pe economie.