Prin introducerea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, agricultura romaneasca capata noi sperante. Initiativa vine intr-un moment de cotitura pentru agricultura, intrucat fermierii se confrunta cu mai multe provocari generate de tensiunile geopolitice de la granita.

 

Prin intermediul Creditul Fermierului, acestia pot beneficia de imprumuturi cu dobanzi avantajoase si ROBOR suportat de stat, lucru care le va permite sa faca investitii in utilaje, tehnologie si mana de lucru.

 

Prin subventionarea ROBOR, costurile de finantare se reduc considerabil, astfel ca agricultorii se pot concentra mai bine pe maximizarea productiei.

 

In continuare, vom explora in detaliu tot ce trebuie sa stii despre acest ajutor de stat si conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti.

Ce este Creditul Fermierului?

 

Dupa cum spuneam, programul este conceput ca un suport financiar pentru sectorul agricol. Prin aceasta initiativa, fermierii pot lua un credit care le va permite sa investeasca in afacerile lor fara sa duca grija dobanzii.

 

Suma maxima oferita

 

Cand vine vorba de cifre, Creditul Fermierului sta destul de bine la acest capitol. Agricultorii pot aplica pentru o suma de pana la 280000 euro.

 

Banii respectivi pot fi folositi in functie de nevoile curente, inclusiv pentru achizitia de echipamente, modernizarea si extinderea productiei si pentru orice alte cheltuieli care contribuie la cresterea afacerii.

 

Creditul Fermierului poate fi rambursat pe o perioada de pana la 5 ani, timp suficient pentru implementarea investitiilor si recuperarea costurilor.

 

Conditiile in privinta dobanzii subventionate

Partea cu adevarat interesanta este structura dobanzii. Statul intervine si ofera o reducere substantiala a poverii financiare, preluand si achitand valoarea ROBOR. Ce ramane de plata in contul fermierului este o dobanda de 1,95%, mult sub ceea ce se practica pe piata pentru imprumuturile agricole standard.

 

Categorii de beneficiari eligibili Creditul Fermierului

Creditul Fermierului este un instrument financiar destinat sa sprijine majoritatea beneficiarilor din sectorul agricol. Iata mai exact care sunt categoriile vizate:

 • Operatori economici: aceasta categorie e alcatuita din entitati juridice ce functioneaza in domeniul agricol, cum ar fi companiile sau societatile agricole. Aceste organizatii pot folosi creditul pentru investitii majore, pentru extinderea operatiunilor si nu numai.
 • Asociatii agricole: producatorii agricoli care se organizeaza in forme asociative pot beneficia de Creditul Fermierului pentru a imbunatati colaborarea intre membri, dar si pentru a finanta proiecte comune care au ca scop cresterea competitivitatii pe piata.
 • Persoane fizice autorizate: PFA-urile care desfasoara activitati agricole pot accesa Creditul Fermierului pentru a investi in utilaje, ingrasaminte sau alte resurse necesare desfasurarii activitatii.
 • Intreprinderi individuale si familiale: chiar daca reprezinta afaceri agricole de dimensiuni reduse, conduse adesea de o singura persoana sau o familie, aceste intreprinderi pot folosi creditul pentru cresterea si diversificarea productiei agricole.
 • Asociatiile de fermieri: aceasta forma de organizare imbina resursele si eforturile mai multor fermieri intr-un proiect comun. Aceste asociatii pot folosi finantarea pentru achizitia de echipamente sau pentru a implementa tehnici agricole noi.

 

Atentie: sugestiile despre cum sa folosesti fondurile din cadrul programului reprezinta recomandari generale. Nu este obligatoriu sa te limitezi doar la acestea!

 

Mai exact, beneficiarii sunt incurajati sa foloseasca resursele financiare intr-un mod care indeplineste cel mai bine nevoile si obiectivele lor de afaceri, in conformitate cu reglementarile si conditiile programului.

Conditii premergatoare pentru a obtine Creditul Fermierului

 

Pentru a putea accesa Creditul Fermierului, solicitantii trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate stabilite de institutiile finantatoare.

In general, ca la oricare alt credit de acest tip, bancile vor solicita urmatoarele:

 • Statutul de fermier activ: solicitantul trebuie sa demonstreze ca se ocupa efectiv si in mod direct de activitati agricole. Cel mai probabil, la banca vor fi necesare facturile de achizitie pentru materii prime sau alte investitii desfasurate in cadrul programului.
 • Forma de organizare: entitatea aplicanta trebuie sa fie inregistrata legal si sa detina un cod fiscal valid. Sunt incluse aici persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, societatile comerciale etc.
 • Istoric financiar bun: aplicantii trebuie sa aiba un istoric financiar pozitiv, fara datorii restante la bugetul de stat sau la alte institutii financiare. Cel mai probabil, inainte de aprobare, bancile vor cere bilanturile contabile pentru a evalua capacitatea de rambursare a creditului.
 • Conformitate cu normele UE: toate activitatile finantate prin Creditul Fermierului trebuie sa respecte normele si regulamentarile Uniunii Europene privind dezvoltarea rurala si agricultura.
 • Destinatia fondurilor: creditele trebuie sa fie folosite pentru scopul specificat in contractul de finantare, fie ca e vorba despre investitii noi, capital de lucru sau alte nevoi ale intreprinderii agricole.

 

Cum decurge procesul de finantare in cadrul programului?

Agricultorii vor fi nevoiti sa parcurga o serie de pasi stabiliti de institutia care acorda finantarea.

Iata elementele care vor fi decise in procesul de finantare:

 • Alegerea bancii partenere: va trebui sa optezi pentu o banca inscrisa in programul Creditul Fermierului. Este important sa te informezi asupra conditiilor oferite de fiecare banca si sa alegi cea mai avantajoasa varianta de credit.
 • Pregatirea actelor necesare: urmatorul pas este sa te asiguri ca ai toate actele necesare pentru a accesa creditul. Banca care ofera finantarea iti poate cere documente care atesta calitatea de fermier si forma de organizare, bilanturi contabile, autorizatii si alte acte asemanatoare.
 • Aplicarea pentru credit: odata ce ai toate documentele pregatite, vei completa o cerere de imprumut la banca aleasa. Fiecare institutie are formulare specifice si anumite conditii de creditare.
 • Stabilirea detaliilor creditului: dupa aplicare, vei intra intr-o serie de discutii cu banca pentru a stabili conditiile exacte ale finantarii. In cadrul acestor discutii vei conveni asupra sumei maxime (creditul nu poate depasi 280000 euro) si vei stabili perioada de rambursare (maxim 60 luni).
 • Analiza de risc si aprobarea creditului: banca va efectua o analiza amanuntita pentru a se asigura ca afacerea ta este sustenabila si eligibila pentru finantare.
 • Semnarea contractului: odata ce ai primit aprobarea si ai ajuns la un acord cu banca, urmeaza semnarea contractului de credit. Acesta va cuprinde toate conditiile pe care te obligi sa le respecti, inclusiv mentionarea ratei dobanzii (1,95%).
 • Accesarea fondurilor: dupa semnarea contractului vei putea accesa fondurile promise in cadrul creditului. Astfel, vei putea finanta capitalul de lucru necesar pentru afacerea ta agricola si vei putea implementa proictele planificate mai usor.
 • Rambursarea creditului: de-a lungul duratei creditului, vei face rambursarile conform graficului stabilit de banca, beneficiind de dobanda subventionata de stat.

 

Cati fermieri vor putea aplica la Creditul Fermierului?

Bugetul alocat pentru programul Creditul Fermierului este de peste 164 milioane euro. Conform estimarilor furnizate in comunicatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se preconizeaza ca ajutorul de stat prin acest program va ajunge la 3500 beneficiari.

Totusi, este important de retinut ca suma finala imprumutata si alte conditii specifice pot varia de la un beneficiar la altul, iar numarul real al fermierilor inclusi in program ar putea sa difere in functie de modul in care vor fi distribuite fondurile de catre banci.

Ministerul da asigurari ca se va efectua un control al utilizarii fondurilor pentru ca banii sa fie distribuiti in mod corect si nediscriminatoriu.

 

Alte ajutoare pentru agricultori in 2024

 

Programul Creditul Fermierului nu este singura masura de sprijin anuntata recent pentru agricultorii romani. In afara acestei initiative, Executivul a venit in intampinarea sectorului agricol cu o serie de masuri suplimentare.

Iata care sunt cele mai importante masuri de suport pentru fermieri in 2024:

 

Echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1

Una dintre masurile anuntate este si echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1. Acest lucru inseamna ca vei putea sa conduci utilajele agricole fara a avea nevoie de un permis special. Aceasta masura simplifica semnificativ birocratia.

 

Inmatricularea utilajelor agricole

Inmatricularea utilajelor agricole a fost de asemenea simplificata. Astfel, iti va fi mai usor sa inmatriculezi utilajele doar pe baza inregistrarii la primarie, eliminand necesitatea obtinerii CIV si ITP. Aceasta masura te scuteste de drumuri suplimentare si timp pierdut cu formalitatile respective.

 

Decontarea energiei pentru irigatii

Un alt spijin important in 2024 este decontarea a 50% din valoarea facturilor pentru energia electrica folosita in irigarea culturilor agricole. Masura respectiva poate reduce considerabil costurile de productie pentru fermierii care utilizeaza sisteme de irigatii.

 

Subventii si amanarea ratelor

Guvernul a anuntat si acordarea de anumite subventii, mai ales pentru fermierii aflati in dificultate din cauza secetei. Acestia au la dispozitie posibilitatea de a amana ratele pana la redresarea situatiei.

Prin implementarea acestor masuri, guvernul si-a luat angajamentul de a sprijini agricultura Romaniei in aceste momente dificile.

 

Opinii si pareri despre programul Creditul Fermierului

Programul respectiv a fost primit cu optimism de catre multi dintre fermierii si expertii din domeniul agricol, fiind considerat un pas necesar pentru sustinerea activitatii in conditiile economice actuale. Accesul la finantare este extrem de important pentru dezvoltarea agriculturii, mai ales in contextul cresterii costurilor de productie.

Cu toate acestea, exista si o serie de critici identificate de fermieri, lucruri pe care le vom discuta si noi in continuare.

 

Va reusi Creditul Fermierului sa aduca stabilitate in sectorul agricol?

Dupa cum stim cu totii, recent fermierii din Romania si-au exprimat nemultumirile fata de conditiile dificile din sectorul agricol, inclusiv intarzierea platilor subventiilor, birocratia excesiva, lipsa unui suport real in fata fenomenelor meteorologice extreme si a fluctuatiilor pietei.

 

Creditul Fermierului raspunde unei nevoi acute de capital, oferind finantare pentru activitati curente si investitii, ceea ce ar putea avea un efect pozitiv imediat.

Teoretic, accesul la credite subventionate ar trebui sa permita dezvoltarea infrastructurii agricole, sa ajute la adoptarea de tehnologii noi si sa sprijine productia agricola in fata incertitudinilor climatice si economice.

 

Cu toate acestea, nemultumirile actuale sugereaza ca problemele cu care se confrunta fermierii sunt profunde si nu pot fi rezolvate doar prin mecanisme de finantare.

Fermierii se confrunta cu probleme structurale, cum ar fi legislatia agricola neadaptata la realitatile de pe teren, infrastructura rurala deficitara si accesul limitat la piete de desfacere.

 

Cu alte cuvinte, Creditul Fermierului reprezinta un pas in directia corecta, insa pentru a aduce stabilitatea dorita in sectorul agricol romanesc este necesara o abordare mult mai cuprinzatoare.

Concret, pentru ca aceasta masura sa contribuie real la stabilitatea sectorului agricol, trebuie sa fie integrata intr-un pachet mai amplu de reforme care sa vizeze imbunatatirea legislatiei, a infrastructurii, a sistemelor de irigatii si a celorlate mecanisme de protectie impotriva riscurilor climatice.

Creditul fermierului roman 2024. Sprijin pentru agricultori romani

21 februarie 2024
Prin introducerea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, agricultura romaneasca capata noi sperante