Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat marți rata reglementată a rentabilității capitalului investit (RRR), care va fi aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare.

Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, „ANRE nu este o frână în calea investițiilor. De aceea, introducem un principiu prin care operatorii de distribuție care recunosc necesitatea investițiilor și le realizează efectiv sunt răsplătiți și bonificați, prin acordarea unui bonus de 1% pentru stimularea investițiilor”.

Astfel, Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat astăzi, 6 august, în unanimitate, noua rată reglementată a rentabilității capitalului investit (RRR), care se va aplica la stabilirea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale pentru a cincea perioadă de reglementare. Aceasta este de 6,94%.

 

George Niculescu, președintele ANRE, a declarat: „Comitetul de reglementare a aprobat noua rată de rentabilitate de 6,94%. Țin să vă precizez faptul că rata de rentabilitate pentru perioada a patra de reglementare a fost de 6,39%, deci observăm o creștere.

 

De asemenea, în principiile metodologice care sunt astăzi în proces de consultare publică, avem criterii prin care operatorii de distribuție, în funcție de nivelul de investiții pe care îl vor realiza pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție, vor fi bonificați cu încă un procent”.

Dacă analizăm valoarea minimă de investiții, care este de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe an pentru toți operatorii de distribuție, observăm că această valoare va fi supusă ratei de rentabilitate aprobate astăzi de Comitetul de Reglementare, de 6,94%.

 

În cazul în care operatorii de distribuție depășesc acest nivel minim de investiții, aceștia vor fi bonificați cu un procent suplimentar, rata aplicată pentru diferența investită devenind 7,94%.

 

„Vreau să subliniez că Autoritatea de Reglementare nu reprezintă o piedică în calea investițiilor operatorilor de distribuție în rețelele de energie electrică și gaze naturale. De aceea, am introdus acest principiu în consultare publică, prin care răsplătim și bonificăm operatorii de distribuție care au înțeles necesitatea investițiilor și le realizează efectiv”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE, conform Financial Intelligence.

 

El a adăugat că, pentru rețelele de joasă tensiune, impactul cumulat pe cinci ani va fi o creștere estimată de 50 de lei/MWh în factura consumatorilor. Această valoare se poate ajusta în funcție de nivelul investițiilor efectuate de operatori.

 

De asemenea, ANRE introduce o garanție de 5% din tariful de racordare pentru „responsabilizarea investitorilor din domeniul producției de energie, mai ales din surse regenerabile”.

 

„Ordinul 53 din 30 iulie 2024 a fost dezbătut în detaliu și stabilește noi reguli privind racordarea la rețelele de distribuție și la rețeaua de transport pentru noi capacități de producție cu putere instalată de 5 MW. Principiile sunt bazate pe competiție, iar alocarea se va face acum într-un regim concurențial.

 

De asemenea, introduce o garanție pentru responsabilizarea investitorilor din domeniul producției de energie, în special a celor din surse regenerabile, dar și a tuturor producătorilor de energie, în cuantum de 5% din valoarea tarifului de racordare”, a explicat George Niculescu.

 

Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, noile reguli au scopul de a stimula competiția între producătorii de energie, stabilind o piață bazată pe concurență.

 

El a subliniat că garanțiile introduse au rolul de a diferenția între dezvoltatorii de proiecte care urmăresc doar dezvoltarea și comercializarea proiectelor și cei care doresc să investească efectiv în producția de energie electrică. „Vrem mai mulți MW racordați la rețele, nu mai mulți MW pe hârtii”, a adăugat Niculescu.

 

De asemenea, este pregătit un mini ghid care detaliază toate aspectele necesare pentru solicitanți, inclusiv atribuțiile și obligațiile operatorului de transport, modalitatea de desfășurare a licitațiilor de capacitate și formarea garanțiilor.

 

Citeste si : Metrorex a obţinut autorizaţia de construire pentru tronsonul 1 Mai - Aeroportul Otopeni

 

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

 

Daca esti in cautarea unei idei de afaceri sau a unei metode de facut bani online poti accesa site ul adevarulcuiros.ro aici gasesti explicate pas cu pas cele mai bune si profitabile metode de facut bani online. Descopera cum sa faci bani rapid fara investitii sau pune banii sa munceasca pentru tine cu investitiile la bursa, cumparand actiuni la diverse companii care platesc dividende trimestriale.

 

Cum sa investesti in actiuni la bursa. Cum sa faci bani pasiv

 

Cum sa investesti in actiuni la bursa. Cum sa faci bani pasiv

Energia electrică se va scumpi drastic de la 1 ianuarie 2025

12 august 2024
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat marți rata reglementată a rentabilității capitalului investit (RRR), care va fi aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare.