După ce americanii au confirmat prezența gripei aviare la ferme de vaci, iar Europa a început deja să cumpere vaccinuri contra extinderii gripei aviare la oameni, autoritățile române au descoperit și un focar de pestă la o fermă de oi

În urma analizelor efectuate de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), s-a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile unei ferme comerciale din localitatea Baia, județul Tulcea, unde se aflau un total de 49.091 de oi.

 

Primul caz de îmbolnăvire a fost înregistrat pe data de 11.07.2024, urmat de decese în zilele următoare. Inițial, medicii veterinari au considerat că afecțiunile observate au fost cauzate de probleme pulmonare de natură bacteriană, agravate de temperaturile ridicate din acea perioadă.

 

Au fost prelevate probe pentru analize de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar ulterior au fost trimise la IDSA pentru investigații suplimentare privind bolile virale, rezultatul indicând prezența virusului PMR.

 

Pe data de 19.07.2024 s-a confirmat primul focar de pestă micilor rumegătoare din România.

În vederea gestionării situației, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor la nivelul Instituției Prefectului Județului Tulcea, unde s-a stabilit un plan de acțiune pentru limitarea răspândirii bolii și s-au atribuit responsabilități instituțiilor implicate.

Conform reglementărilor în vigoare, s-a decis sacrificarea imediată a întregului efectiv de ovine, urmată de îngroparea cadavrelor într-o locație autorizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

 

Au fost instituite zone de protecție (3km) și de supraveghere (10km) în jurul focarului, iar au fost impuse restricții privind circulația persoanelor, animalelor și vehiculelor. Toate fermele comerciale cu ovine și caprine din județul Tulcea au fost informate și verificate pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

 

De asemenea, au fost notificate și verificate fermele din județele învecinate Constanța, Ialomița, Brăila, Galați și Călărași, iar Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală au fost informate despre situație.

 

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală severă care nu afectează oamenii, ci doar rumegătoarele mici precum ovinele și caprinele. Transmiterea se face în principal prin contact direct, iar rata de mortalitate în rândul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

 

ANSVSA atrage atenția operatorilor economici din România cu activități în domeniul comerțului cu rumegătoare asupra importanței respectării măsurilor de prevenire și protejare a efectivelor de ovine și caprine împotriva acestei boli.

 

Orice suspiciune de boală trebuie raportată imediat autorităților veterinare județene.

 

Colaborarea fermierilor din sectorul ovine și caprine și a cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate este crucială pentru limitarea răspândirii bolii pe teritoriul țării.

 

Situația este sub control în prezent, cu toate măsurile necesare implementate conform planului de acțiune al CLCB pentru gestionarea focarului de PMR, fără a exista riscul afectării sănătății populației.

 

Investigațiile epidemiologice sunt în desfășurare, iar autoritățile monitorizează evoluția situației.

Refrigerarea și congelarea conservă virusul

 

Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală severă care afectează diverse specii de rumegătoare mici, domestice și sălbatice, fiind extrem de contagioasă și având o evoluție letală în aproximativ 70% din cazuri.

 

Clinic, boala se manifestă prin febră și tulburări generale, digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin leziuni ulcerative, hemoragii sau necroze la nivelul mucoaselor. PMR a fost identificată pentru prima dată în 1942 și este similară, dar distinctă genetic și antigenic, față de virusul pestei bovine. Acesta este un virus ARN sferic, cu diametrul de 150 nm, fiind distrus de acțiunea agenților fizici și chimici, precum temperaturi ridicate.

 

În Europa, au fost confirmate mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia. Primul focar a fost identificat în Bulgaria în 2018, iar boala continuă să se răspândească în regiune.

 

Citeste si: Noua lege a pensiilor: pensionarii din străinătate trebuie să dovedească de două ori pe an că mai trăiesc

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

Daca esti in cautarea unei idei de afaceri sau a unei metode de facut bani online poti accesa site ul adevarulcuiros.ro aici gasesti explicate pas cu pas cele mai bune si profitabile metode de facut bani online. Descopera cum sa faci bani rapid fara investitii sau pune banii sa munceasca pentru tine cu investitiile la bursa, cumparand actiuni la diverse companii care platesc dividende trimestriale.

 

Cum sa faci bani cu ajutorul inteligentei artificiale

Focar de pestă la oi, într-un județ din România. Refrigerarea şi congelarea conservă virusul

22 iulie 2024
După ce americanii au confirmat prezența gripei aviare la ferme de vaci, iar Europa a început deja să cumpere vaccinuri contra extinderii gripei aviare la oameni, autoritățile române au descoperit și un focar de pestă la o fermă de oi
Iti place sa te implici in activitati sportive sau sa faci exercitii fizice? Iesi la plimbare sau alergi seara? Doresti sa castigi bani in timp ce te bucuri de aceste activitati? Exista o solutie excelenta care iti permite sa castigi bani in timp ce te antrenezi. Este vorba despre o
Această aplicație îți permite să câștigi bani completând sondaje și oferind feedback despre diverse produse și servicii. Este o modalitate simplă și eficientă de a obține venituri suplimentare în timpul liber, fără a investi prea mult timp sau efort.
Economisirea reprezintă o manifestare inițială a inteligenței financiare, și în acest articol, voi explora cea mai eficientă metodă de a economisi. Începe să-ți asumi responsabilitatea pentru destinul tău financiar! Renunță la găsirea scuzelor și orientează-te către soluții! Niciodată nu este prea târziu pentru a începe să economisești. Cu toate acestea,
România se mândrește cu o nouă realizare în domeniul activităților recreative în aer liber. Țara noastră deține acum cea mai lungă tiroliană pe un singur segment din Europa. Această atracție
Panourile fotovoltaice sunt dispozitive care convertește energia luminoasă în electricitate utilizând efectul fotovoltaic. Acestea sunt o sursă de energie durabilă și ecologică, care atrage tot mai mult interesul atât al
Bine ai venit la ghidul complet despre albine! Aceste insecte muncitoare și fascinante joacă un rol vital în ecosistemul nostru și în producția de alimente. În acest articol, vom explora
Recent, în România, s-a luat decizia de a crește vârsta de pensionare, ceea ce a stârnit numeroase controverse și discuții în rândul populației. Această măsură are ca scop ajustarea sistemului
Ministerul Finanțelor a anunțat recent o majorare a accizei la carburanți, care depășește nivelul stabilit de legea adoptată de Parlament. Această decizie vine cu consecințe semnificative pentru șoferi și industria
Într-o lume plină de opțiuni, găsirea celor mai bune filme pentru a le viziona poate fi o sarcină dificilă. Cu toate acestea, există câteva pelicule care au reușit să devină