Camera Deputaților a dat undă verde unui proiect de lege captivant, care va introduce, începând cu 1 ianuarie 2025, un impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru anumite companii. Acest nou impozit vizează în special instituțiile de credit și entitățile care activează în industriile petrolieră și de gaze naturale, iar impactul său promite să schimbe peisajul economic.
COD FISCAL 2024. Proiectul adoptat de Camera Deputaților, care reglementează impozitul suplimentar pe cifra de afaceri în cazul anumitor firme, modifică și completează codul fiscal.
Conform proiectului, instituțiile de credit, atât cele române, cât și sucursalele din România ale instituțiilor străine, vor fi obligate să plătească un impozit specific pe cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit. Acest impozit va fi calculat aplicând anumite cote de impozitare asupra veniturilor realizate.
* 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
* 1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Conform proiectului de lege, cifra de afaceri include următoarele surse de venit: dobânzi, dividende, taxe și comisioane, precum și câștigurile sau pierderile provenite din derecunoașterea activelor nefinanciare și a activelor și datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere. De asemenea, sunt incluse activele și datoriile financiare destinate tranzacționării, cele care nu sunt destinate tranzacționării, evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, precum și activele și datoriile financiare desemnate pentru evaluarea la valoarea justă prin profit sau pierdere, inclusiv cele legate de contabilitatea de acoperire.
De asemenea, cifra de afaceri mai cuprinde diferenţele de curs de schimb şi alte venituri din exploatare.
Impozitul pe cifra de afaceri se va calcula, declara și plăti trimestrial. Pentru primele trei trimestre, termenul limită este 25 inclusiv a lunii următoare celui pentru care se efectuează plata, iar pentru al patrulea trimestru, termenul este 25 martie inclusiv a anului următor., scrie Antena3.
Impozitul pe cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului fiscal, iar suma datorată trimestrial este diferența între impozitul cumulat și cel datorat pentru perioada anterioară.
Conform actului normativ adoptat marți de Camera Deputaților, persoanele juridice române sau străine care, fie individual, fie în asociere, livrează bunuri sau oferă servicii pe teritoriul României în domeniile petrolier și al gazelor naturale, așa cum sunt definite printr-un ordin al ministrului Finanțelor, vor fi obligate să plătească un impozit specific pe cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit.
Pentru a determina echivalentul în euro al cifrei de afaceri, se utilizează cursul de schimb valabil la închiderea exercițiului financiar în care au fost înregistrate veniturile. De asemenea, cifra de afaceri a anului precedent este calculată ca diferența între veniturile totale (VT) și veniturile excluse din total (Vs).
Impozitul specific pe cifra de afaceri se calculează, declară și plătește trimestrial. Pentru primele trei trimestre, termenul limită este 25 inclusiv a lunii următoare celui pentru care se efectuează plata, iar pentru al patrulea trimestru, impozitul trebuie plătit până la depunerea declarației anuale privind impozitul pe profit.
Calculul acestui impozit se face cumulat de la începutul anului fiscal, iar suma datorată trimestrial se determină ca diferența între impozitul specific calculat cumulat și cel datorat pentru perioada anterioară.
Este important de menționat că aceste reglementări nu se aplică contribuabililor care desfășoară exclusiv activități de distribuție, furnizare sau transport de energie electrică și gaze naturale, reglementați și licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.