Pensia anticipată fără penalizare mai este permisă până la 31 august, la 1 septembrie când intră în vigoare noua lege a pensiilor fiind percepute penalizări în anumite condiții, însă sunt și excepții.
Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare pe 1 septembrie, stipulează că perioada minimă de cotizare va crește în funcție de creșterea speranței de viață în România și va elimina posibilitatea pensionării anticipate fără penalizări.
Conform legii, perioada minimă de cotizare contributivă este de 15 ani pentru ambele sexe, iar perioada completă de cotizare contributivă este de 35 de ani. Începând din 2035, femeile se vor pensiona la 65 de ani, la fel ca bărbații.
Referitor la pensia anticipată, legea introduce un sistem de penalizări bazat pe perioada rămasă până la vârsta standard de pensionare.
Noua lege a pensiilor stipulează că pensia anticipată poate fi acordată cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare persoanelor care au acumulat cu până la 5 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare contributiv indicat în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv specificat în aceeași anexă.
Pentru a determina stagiul complet de cotizare contributiv necesar pentru acordarea pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele în care persoana a fost asigurată printr-un contract de asigurare încheiat după 1 ianuarie 2018, conform prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020, precum și ale art. 6 alin. (2) și (3) din prezenta lege.
Valoarea pensiei anticipate se calculează prin reducerea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv specificat în anexa nr. 5 și de numărul de luni cu care a fost redusă vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.
La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare menționată anterior nu poate fi combinată cu nicio altă reducere prevăzută de această lege sau de alte acte normative.
În momentul în care sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea penalizării și, dacă este cazul, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare sau în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și prin adăugarea perioadelor prevăzute la art. 58 alin. (2).
Există o categorie de pensionari care poate ieși mai devreme la pensie fără a fi penalizată. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că este vorba despre bărbații care au împlinit 60 de ani și care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.
„Pensia anticipată se poate obține atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații:
- Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv, poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Cu alte cuvinte, dacă ești bărbat și vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, poți ieși la pensie la 60 de ani dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, fără nicio penalizare și cu toate drepturile”, a explicat ministrul Muncii.
Pe de altă parte, de pensie anticipată pot beneficia și cei care au un stagiu de cotizare de 35 de ani, însă aceștia vor fi penalizați.
„Pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este necesar pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat, însă penalizarea va fi redusă de la 30%, cât era conform vechii legi, la 24%, conform noii legi”, a adăugat Simona Bucura-Oprescu.
Ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări este posibilă doar până la 31 august 2024.
În prezent, legea stabilește că bărbații se pensionează la 65 de ani, iar femeile la 63 de ani, urmând ca vârsta de pensionare pentru femei să crească treptat până la 65 de ani, până în 2035.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat Calculatorul vârstei de pensionare, un instrument prin care cetățenii pot verifica dacă se încadrează pentru obținerea pensiei anticipate fără penalizare până la 31 august.
- O femeie născută în luna iulie 1966 poate ieși la pensie anticipat, fără penalizare, dacă a acumulat un stagiu minim de cotizare de 42 de ani și 9 luni, ceea ce înseamnă că a început să lucreze cu carte de muncă de la aproximativ 15 ani.
- Dacă aceeași femeie a început să lucreze de la 23 de ani, având o vechime de 34 de ani și 9 luni, se poate pensiona anticipat, dar va suporta o penalizare de 30%.
Daca esti in cautarea unei idei de afaceri sau a unei metode de facut bani online poti accesa site ul adevarulcuiros.ro aici gasesti explicate pas cu pas cele mai bune si profitabile metode de facut bani online. Descopera cum sa faci bani rapid fara investitii sau pune banii sa munceasca pentru tine cu investitiile la bursa, cumparand actiuni la diverse companii care platesc dividende trimestriale.