Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în sistemul de pensionare din România. Aceasta ajustează stagiul minim de cotizare în funcție de speranța de viață și elimină pensia anticipată fără penalizări.

Potrivit noii legi a pensiilor, atât femeile, cât și bărbații vor trebui să aibă un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani, iar stagiul complet va crește la 35 de ani, din 2035. De asemenea, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, ca în cazul bărbaților.

 

Pensionarea anticipată va fi penalizată de la 1 septembrie

 

Referitor la pensia anticipată, noua legislație introduce un sistem de penalizare bazat pe perioada rămasă până la atingerea vârstei standard de pensionare. Persoanele care vor să se pensioneze anticipat pot face acest lucru cu până la 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, cu condiția să fi acumulat până la 5 ani de contribuții peste stagiul complet specificat în anexa nr. 5.

 

Totodată, pensia anticipată poate fi acordată celor care au realizat stagiul complet de cotizare menționat în aceeași anexă. În calcularea stagiului complet de cotizare necesar pentru pensia anticipată, nu sunt luate în considerare perioadele în care persoana a fost asigurată printr-un contract de asigurare de la 1 ianuarie 2018, conform legislației în vigoare.

 

Valoarea pensiei anticipate se stabilește prin reducerea pensiei pentru limită de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet prevăzut și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu alte reduceri reglementate de lege.

 

Ce procent li se taie din pensie celor care se retrag mai devreme

 

Când sunt îndeplinite condițiile pentru pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea penalizării și, dacă este cazul, prin adăugarea eventualelor perioade de cotizare realizate în timpul pensionării anticipate sau a suspendării plății pensiei anticipate.

 

Există și excepții de la penalizare.

 

Bărbații care au împlinit 60 de ani și au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani pot ieși la pensie fără penalizări. De asemenea, românii cu un stagiu de cotizare de 35 de ani pot solicita pensia anticipată, însă vor fi penalizați în acest caz

 Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații.  Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani.

Fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru Dinstrada.ro.

 

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

 

Daca esti in cautarea unei metode de facut bani sau a unei idei de afaceri care sa genereze bani zilnic si pasiv poti accesa site ul adevarulcurios.ro. Aici vei gasi cele mai bune metode, idei de afaceri si aplicatii prin care sa faci bani . Cele mai bune metode de facut bani sunt explcate pas cu pas astfel vei putea face bani zilnic fara batai de cap.

 

Cum sa castigi bani din sondaje online

Pensionarea anticipată, penalizată de la 1 septembrie! Ce procent li se taie din pensie celor care se retrag mai devreme din activitate

10 iunie 2024
Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în sistemul de pensionare din România. Aceasta ajustează stagiul minim de cotizare în funcție de speranța de viață și elimină pensia anticipată fără penalizări.