Poți obține permisul de conducere dacă ai deficiențe de vedere? Pentru a te înscrie la școala de șoferi, ai nevoie de un dosar care să includă și o evaluare medicală care implică un control oftalmologic, printre altele. Persoanele care au deficiențe vizuale congenitale sau o boală care afectează vederea, nu sunt excluse de la a conduce un vehicul. Dar regulamentul obținerii permisului de conducere stabilește anumite criterii minime.

Afecțiunile care sunt incompatibile cu permisul de conducere

 

O serie de afecțiuni medicale au fost declarate de Ministerul Sănătății incompatibile cu deținerea unui permis de conducere.

Periodic, fiecare șofer trebuie să își facă evaluarea medicală pentru a demonstra că este apt să conducă un autovehicul.

Obținerea sau reînnoirea permisului auto poate fi amânată și chiar refuzată dacă un șofer este declarat inapt de a conduce.

Medicul ar putea recomanda șoferilor o examinare medicală amănunțită, dacă are bănuieli despre o anumită afecțiune. 

Pe lista afecțiunilor care pot să lase șoferii fără permis se află dependența de alcool, apneea, insuficientă cardiacă severă, anevrismul aortic, aritmia, angina, infarctul, operația de bypass, diabetul sau cei care au dispozitive cardiace montate. Același lucru se aplică și pentru cei cu probleme de vedere sau de auz.

Șoferii cu afecțiuni majore de sănătate care nu pot fi remediate nu au dreptul de a conduce decât motociclete și autoturisme, nu și camioane sau alte categorii de mașini mari.

Pentru a obține permisul de conducere în categoria 1, solicitantul trebuie să prezinte o acuitate vizuală binoculară, cu lentile de corecție, de cel puțin 0,5, atunci când folosește ambii ochi. 

În ceea ce privește persoanele din categoria 2, acuitatea vizuală, cu lentile de corecție, trebuie să fie de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun și de cel puțin 0,1 la celălalt ochi. 

În cazul în care lentilele de corecție sunt necesare pentru a atinge valorile de 0,8 și 0,1, acuitatea vizuală optimă trebuie să fie obținută fie prin corecția ochelarilor, cu o dioptrie maximă de plus opt, fie prin lentile de contact, iar corecția trebuie să fie bine tolerată.

Poți obține permisul de conducere dacă ai deficiențe de vedere?

 

Persoanele cu deficiențe de vedere pot obține un permis de conducere, dar există câteva condiții minime.

Vederea trebuie să fie de cel puțin 70% la fiecare ochi cu sau fără ochelari sau lentile de contact. Acuitatea vizuală este atunci de 0,7.

Când ai atins acest prag, testul de vedere este promovat și poți merge mai departe către procesul de obținere a permisului.

Dacă valoarea nu e atinsă, persoanele trebuie să aibă un raport oftalmologic verificat pentru a verifica dacă pot conduce fără probleme. În acest caz, medicul examinează mobilitatea ochilor, vederea stereo și vederea culorilor.

De altfel, poți obține permisul dacă ai un singur ochi funcțional. Raportul oftalmologic trebuie să confirme vederea suficientă. 

Dar dacă vederea la ambii ochi sau în ochiul mai bun e mai mică de 50%, nu vei obține acordul testului oftalmologic și nu poți merge mai departe cu procesul de obținere a permisului de conducere.

Ce cu un singur ochi trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,5 și în cazul celor care obțin permisul, aceștia primesc recomandarea să aibă o viteză de maximum 80 km/h pe drumurile de țară și 100 km/h pe autostradă.

 

OMS clasifică gradul de deficiență de vedere, iar baza pentru aceasta este acuitatea vizuală care poate fi atinsă cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor.

  • Deficiențe de vedere: vedere sub 30%.
  • Deficiențe de vedere semnificative: vedere sub 10%.
  • Deficiențe de vedere severă: vedere mai puțin de 5%.
  • Orb: vedere sub 2 procente

 

Citeste si: Cea mai bună friteuza cu aer cald -AirFryer

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

Poti obtine permisul de conducere daca ai deficiente de vedere? Ce scrie in lege

08 aprilie 2024
Poți obține permisul de conducere dacă ai deficiențe de vedere? Pentru a te înscrie la școala de șoferi, ai nevoie de un dosar care să includă și o evaluare medicală
Această aplicație îți permite să câștigi bani completând sondaje și oferind feedback despre diverse produse și servicii. Este o modalitate simplă și eficientă de a obține venituri suplimentare în timpul liber, fără a investi prea mult timp sau efort.
Economisirea reprezintă o manifestare inițială a inteligenței financiare, și în acest articol, voi explora cea mai eficientă metodă de a economisi. Începe să-ți asumi responsabilitatea pentru destinul tău financiar! Renunță la găsirea scuzelor și orientează-te către soluții! Niciodată nu este prea târziu pentru a începe să economisești. Cu toate acestea,
În căutarea unei modalități rapide de a câștiga bani, mulți oameni se întreabă dacă există vreo metodă sigură și eficientă. În acest articol, vom explora o abordare simplă și profesionistă pentru a obține rezultate rapide. Vom oferi pași detaliați și exemple practice pentru a te ajuta să câștigi bani în
România se mândrește cu o nouă realizare în domeniul activităților recreative în aer liber. Țara noastră deține acum cea mai lungă tiroliană pe un singur segment din Europa. Această atracție
Panourile fotovoltaice sunt dispozitive care convertește energia luminoasă în electricitate utilizând efectul fotovoltaic. Acestea sunt o sursă de energie durabilă și ecologică, care atrage tot mai mult interesul atât al
Bine ai venit la ghidul complet despre albine! Aceste insecte muncitoare și fascinante joacă un rol vital în ecosistemul nostru și în producția de alimente. În acest articol, vom explora
Recent, în România, s-a luat decizia de a crește vârsta de pensionare, ceea ce a stârnit numeroase controverse și discuții în rândul populației. Această măsură are ca scop ajustarea sistemului
Ministerul Finanțelor a anunțat recent o majorare a accizei la carburanți, care depășește nivelul stabilit de legea adoptată de Parlament. Această decizie vine cu consecințe semnificative pentru șoferi și industria
Într-o lume plină de opțiuni, găsirea celor mai bune filme pentru a le viziona poate fi o sarcină dificilă. Cu toate acestea, există câteva pelicule care au reușit să devină