Un control de rutină efectuat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a scos la iveală o situație revoltătoare într-o unitate de abatorizare din Popești-Leordeni, județul Ilfov. Inspectorii au fost întâmpinați de un tablou dezolant: mizerie persistentă, echipamente degradate și condiții total improprii procesării și manipulării cărnii destinate consumului uman.

Controlul a fost declanșat în urma unor sesizări și a avut loc în prezența președintelui ANPC, Cristian Popescu Piedone, care a făcut personal o inspecție în incinta abatorului. Potrivit declarațiilor acestuia, starea unității era nu doar neconformă, ci de-a dreptul periculoasă pentru sănătatea publică.

 

Descoperiri revoltătoare 

 

Echipele de control au constatat existența unor instalații ruginite, folosite în continuare pentru agățarea și manipularea carcaselor. Cârligele oxidate, tăvile nespălate și pereții acoperiți de murdărie grosieră completau tabloul unei nepăsări grave față de normele de igienă. În plus, spațiile de lucru prezentau infiltrații, tencuială căzută și pavimente deteriorate, ceea ce ridică serioase semne de întrebare în privința autorizării sanitare.

 

Pe lângă aceste aspecte, în zona de tranșare și depozitare a produselor din carne se aflau resturi vechi, iar ustensilele de lucru nu fuseseră curățate corespunzător. Situația a fost catalogată de comisari ca fiind una dintre cele mai grave întâlnite în ultima perioadă.

 

Măsuri drastice din partea autorităților

 

În urma constatărilor, ANPC a decis suspendarea imediată a activității abatorului. Operatorul economic a fost sancționat cu o amendă de 25.000 de lei, iar toate produsele aflate în unitate au fost retrase din circuitul alimentar și urmează să fie distruse.

 

Totodată, ANPC a sesizat autoritățile competente pentru a verifica legalitatea funcționării acestui abator, inclusiv aspectele legate de protecția muncii și de respectarea normelor fiscale. Cristian Popescu Piedone a solicitat intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă și a Poliției Economice pentru a continua ancheta.

Siguranța alimentară – o prioritate națională

 

Cazul de la Popești-Leordeni aduce din nou în discuție vulnerabilitățile existente în lanțul de producție și distribuție alimentară din România. În ciuda reglementărilor stricte și a controalelor periodice, există încă operatori care tratează cu superficialitate siguranța consumatorului.

 

Descopera vacante care te ar putea interesa:

 

„Un astfel de loc nu ar trebui să existe într-un stat european. Este o rușine că am găsit asemenea condiții în anul 2025,” a declarat Piedone la finalul acțiunii de control. El a mai subliniat că autoritatea pe care o conduce va intensifica verificările în acest sector, mai ales în contextul apropierii sezonului cald, când riscurile de contaminare cresc.

Scandal alimentar. Un abator din Popești-Leordeni, închis după descoperiri șocante privind igiena

08 mai 2025
Un control de rutină efectuat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a scos la iveală o situație revoltătoare