Spălatul zilnic pe dinți ne poate feri de pneumonie, mai cu seamă dacă suntem internați în spital, arată un nou studiu.

 

Cercetarea, realizată de oameni de știință de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, se bazează pe datele obținute din 15 studii clinice, care au implicat peste 2.700 de pacienți.

Un studiu publicat de JAMA Internal Medicine a descoperit că pacienții care se spălau pe dinți zilnic au avut rate mai mici de pneumonie dobândită în spital. 

 

Pneumonia dobândită în spital este o infecție pulmonară comună și potențial mortală, în special pentru pacienții aflați în stare critică.

 

În timp ce spitalele fac deja eforturi pentru a preveni răspândirea agenților patogeni, încorporarea periajului dentar în îngrijirea pacienților, în special a celor care se află sub ventilație, ar putea fi o modalitate simplă de a reduce cazurile de pneumonie, care, din păcate, nu sunt deloc o raritate în spitale.

 

Studiul a constatat, de asemenea, că periajul zilnic al dinților a fost asociat cu șederi mai scurte în spital și cu mai puține zile de ventilație pentru pacienții aflați la terapie intensivă. Cu toate acestea, periajul de trei sau mai multe ori pe zi nu a adus beneficii suplimentare.

Este important să menționăm că periajul dentar nu este o metodă de prevenire completă a pneumoniei dobândite în spital și că trebuie utilizate și alte metode de prevenire, cum ar fi igiena mâinilor și utilizarea antibioticelor cu precauție.

Acest studiu subliniază importanța igienei orale în prevenirea pneumoniei dobândite în spital și arată că periajul dentar regulat poate fi o metodă simplă și eficientă de prevenire a acesteia. Este important ca spitalele să ia în considerare această metodă de prevenire și să o integreze în îngrijirea pacienților.

Spalatul pe dinti dimineata si seara protejeaza corpul de pneumonie

05 ianuarie 2024
Spălatul zilnic pe dinți ne poate feri de pneumonie, mai cu seamă dacă suntem internați în spital, arată un nou studiu.