Noua lege a pensiilor vine cu vești bune pentru românii care au o vechime în muncă cuprinsă între 25 și 30 de ani. Din toamnă, aceștia vor primi bani mai mulți. Ministrul Muncii a precizat că nicio pensie nu va scădea, ba din contră, noua formulă de calcul va fi benefică pentru toată lumea.

Ce pensie vor primi românii care au muncit 25-30 de ani

 

De la 1 ianuarie 2024, pensiile au crescut cu 13,8% pentru cei care au ieșit la pensie. Ministrul Muncii a precizat recent că, de la 1 septembrie 2024, se vor recalcula toate pensiile. Pentru cei care vor să știe câți bani vor primi în plus la pensie, trebuie să ia în considerare formula de calcul. Pe de altă parte, Simona Bucura Oprescu a precizat că importantă este și contribuția plătită din salariu. Spre exemplu, nu este suficient să fi lucrat 25-30 de ani.

Ministrul Muncii a făcut anunțul

 

„Principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii. Adică, pentru contribuții, adică veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, deci la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală, astfel să nu mai fim în situația în care suntem azi, dacă ai ieșit la pensie în ani diferiți, după legi diferite, dacă ai fost femeie sau bărbat, să ai un cuantum diferit.

 

Echitate între pensionari. Apoi, noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă al pensiei. Aud în piață adesea un fake news prin care se spune că în noua lege dispare contributivitatea, contează doar vechimea. Vreau să știe toți pensionarii că în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii.

 

Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, care reprezintă 25% din salariul mediu brut pe economie pentru aceste perioade necontributive, perioade în care încurajăm educația sau perioade în care din motive obiective nu a putut să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat. În noua lege avem o noutate: punctele de stabilitate, puncte care se dau pentru vechime, pentru o perioadă mai lungă de 25 de ani.

 

Aceste puncte sunt o recompensă, pentru a recompensa munca, stabilitatea în muncă rămânerea ca asigurat la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru cei care au stagii de cotizare mai lungi de 25 de ani se dau aceste puncte de stabilitate. Pentru perioada 25-30 de ani, 0,5 puncte pe an, pentru perioada 30-35 de ani, 0,75 puncte și pentru stagii mai lungi de 35 de ani avem un punct suplimentar.”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit DinStrada.ro

Care este formula de calcul a pensiilor

 

  • Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
  • Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
  • Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

 

Ce pensionari nu vor lua bani în plus

 

Noua Lege a pensiilor nu este motiv de bucurie pentru toți pensionarii. Și asta datorită unui procentaj foarte mare, care va rămâne cu venitul indexat chiar și până la o perioadă de 10 ani. Pensionarii vor avea pensiile recalculate de la 1 septembrie 2024, iar pentru 1.300.000 dintre ei, pensiile ar trebui să scadă, potrivit calculelor după noua lege a pensiilor.

 

Mai exact, o parte din beneficiarii sistemului public de pensii riscă să le fie mulți ani înghețate veniturile pentru că au puțini ani munciți, dar un punctaj foarte mare. Ei nu vor lua puncte de stabilitate care să îi ajute să obțină o pensie mai mare.

 

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

 

Daca esti in cautarea unei metode de facut bani sau a unei idei de afaceri care sa genereze bani zilnic si pasiv poti accesa site ul adevarulcurios.ro. Aici vei gasi cele mai bune metode, idei de afaceri si aplicatii prin care sa faci bani . Cele mai bune metode de facut bani sunt explcate pas cu pas astfel vei putea face bani zilnic fara batai de cap.

 

Modalitati eficiente prin care sa faci 100 de lei zilnic direct de pe telefon

Vești bune pentru românii care au o vechime în muncă cuprinsă între 25 și 30 de ani. Ce bani vor primi la pensie după recalcularea din 1 septembrie

10 iunie 2024
Noua lege a pensiilor vine cu vești bune pentru românii care au o vechime în muncă cuprinsă între 25 și 30 de ani. Din toamnă, aceștia vor primi bani mai mulți.