Greva angajaților Caselor teritoriale de Pensii ar putea face ca, în luna decembrie, pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale să ajungă mai târziu decât este prevăzut.

Sindicatele angajaților din Ministerul Muncii au anunțat că nici astăzi ghișeele Caselor teritoriale de Pensii nu vor fi deschise pentru public. Din acest motiv, pensiile ar putea întârzia în prag de Sărbători.  Sindicaliștii au declarat că sunt ferm deciși să nu își reia activitatea până când solicitările lor nu le vor fi ascultate și îndeplinite. Principalele doleanțe sunt reprezentate de majorarea salariilor și crearea unor condiții mai bune de muncă.

 

Angajații caselor de pensii din București și Ilfov reclamă însă și lipsa personalului. Problema este că, pentru a acoperi deficitul, aceștia trebuie să muncească ore suplimentare. Care însă nu sunt plătite cu niciun leu în plus.

Protestele se extind

 

Proteste au loc în această perioadă și în Direcțiile de Sănătate Publică și în Inspectoratele de Muncă. Angajații din subordinea Ministerului Muncii refuză să mai lucreze și au ieșit cu pancartele din birouri și din spatele ghișeelor pentru a protesta în fața instituțiilor. Și în acest caz, motivele sunt tot de natură financiară. Angajații vor salarii similare cu cele ale funcționarilor din aparatul central, de la Casa de Sănătate ori de la Fisc. Aceștia au, potrivit protestatarilor, venituri lunare cu 2.000 de lei mai mari.

 

Tot solicitările de natură salarială i-au scos în stradă și pe funcționarii publici din județele Mureș, Timiș, Bihor, Arad, Vaslui sau Buzău. Aceștia reclamă faptul că, de șapte ani, salariile lor nu au mai crescut.

„În contextul grevei generale, vă informăm că activitatea în toate instituţiile noastre va fi oprită pe termen nelimitat. Din păcate, modul în care clasa politică a înţeles să se raporteze la diferitele categorii sociale, măsurile adoptate, cât şi măsurile neasumate, atitudinea samavolnică, toate acestea au condus spre această decizie radicală – grevă.”, au anunțat protestatarii din Ministerul Muncii.

Printre motivele invocate de aceștia se numără:

– condiţii de muncă neoptimizate.

– deficit de personal.

– salarii inechitabile.

– neplata orelor suplimentare.

– instabilitatea locurilor de muncă.

 

Nu doar pensionarii sunt afectați

 

Dacă oficialii nu vor găsi o soluție, pensionarii riscă să nu își încaseze pensiile la timp în luna decembrie. Întârzierea pensiilor ar putea avea consecințe grave pentru pensionari. O mare parte dintre aceștia își bazează cheltuielile de sărbători pe aceste venituri. Întârzierea ar putea afecta bugetele familiilor lor și le-ar putea îngreuna pregătirile pentru Sărbători.

Copiii care sunt beneficiarii alocațiilor pentru luna decembrie ar putea fi și ei afectați în această situație. Aceste alocații sunt extrem de importante pentru familiile cu venituri reduse. Întârzierea primirii acestora ar fi o povară suplimentară în această perioadă.

 

Dar aceștia nu sunt singurele categorii de cetățeni afectați. Protestatarii avertizează că grevele de avertisment și cele generale se vor extinde în Casele de Pensii, Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă și Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara. ”Nu vom mai monitoriza calitatea apei. Nu se vor elibera avize epidemiologice de îmbălsămare. Nu vom mai elibera rețete cu regim special.”, avertizează protestatarii, citați de Dinstrata.ro

 

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like👇

Stiri din Toata Romania

Vești proaste pentru pensionari: Pensiile ar putea întârzia în decembrie!

28 noiembrie 2023
Greva angajaților Caselor teritoriale de Pensii ar putea face ca, în luna decembrie, pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale să ajungă mai târziu decât este prevăzut.