Ministrul pentru crize climatice a avertizat deja cetățenii greci că se vor confrunta cu un prim val de caniculă și că sunt așteptate temperaturi de peste 40 de grade în cursul acestei săptămâni.

Serviciile meteorologice au emis avertizări că în centrul Greciei se vor înregistra temperaturi de până la 42 de grade Celsius, în condițiile în care țara a experimentat recent temperaturi foarte ridicate, în special la Atena, relatează Agerpres, citând AFP.

 

Aceste prognoze au determinat autoritățile să alerteze populația și să se pregătească pentru a contracara efectele caniculei, mai ales că, începând de marți, când temperaturile vor depăși 40 de grade, există și un risc „foarte ridicat” de incendii, conform declarației de luni a ministrului pentru crize climatice și protecție civilă, Vassilis Kikilias.

 

Conform prognozei meteorologice, valul de căldură va dura trei zile și va „atinge punctul culminant miercuri și joi”, iar „riscul de incendii va fi foarte mare în zone extinse din Grecia”.

 

Oficialii au solicitat cetățenilor greci „ajutorul și atenția pentru a proteja viețile umane” și natura, având în vedere că în Grecia se înregistrează zilnic între 30 și 40 de incendii de pădure, deocamdată de mică amploare.

Săptămâna trecută s-au înregistrat recorduri de căldură pentru prima săptămână a lunii iunie, conform site-ului meteo.gr, cu temperaturi care au ajuns în unele locuri la 39,3 grade Celsius, iar acesta este doar primul val de caniculă care va afecta Europa.

Unde găsiţi ajutor in caz de nevoie

 

Turiștii care și-au planificat vacanțele de vară sunt sfătuiți să se informeze despre riscurile din zonele afectate și să ia măsuri de precauție.

 

Ministerul Afacerilor Externe a emis încă de la începutul lunii aprilie un avertisment pentru cetățenii români aflați în Grecia despre ridicarea nivelului de alertă de incendiu la 4 (risc foarte mare) în zonele Egeea de Nord, Attica (Atena), Evia, Insulele Ciclade, Creta și sudul Peninsulei Peloponez, din cauza intensificării semnificative a vântului.

 

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot contacta Ambasada României în Atena și Consulatul General din Salonic.

 

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a emis avertizări anul trecut pentru românii care călătoreau în destinațiile afectate de incendii. Autoritățile recomandau reprogramarea sau anularea vacanței în cazul în care riscurile sunt semnificative, dar acest lucru se poate face doar cu acordul părților, dacă autoritățile din țările respective nu impun restricții sau limitări.

Reamintim că, în 2023, Grecia, deși obișnuită cu temperaturi ridicate, s-a confruntat cu o caniculă de două săptămâni, în timpul căreia aproximativ 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole au fost distruse de incendii și peste 20 de persoane au murit. Astfel, temerile exprimate de ministrul pentru crize climatice sunt absolut întemeiate.

 

Citeste si : Ce se intampla daca dupa recalcularea pensiei iesi cu o pensie mai mica? Veste uriasa pentru pensionari

 

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

 

Daca esti in cautarea unei metode de facut bani sau a unei idei de afaceri care sa genereze bani zilnic si pasiv poti accesa site ul adevarulcurios.ro. Aici vei gasi cele mai bune metode, idei de afaceri si aplicatii prin care sa faci bani . Cele mai bune metode de facut bani sunt explcate pas cu pas astfel vei putea face bani zilnic fara batai de cap.

 

Cea mai buna aplicatie de facut bani . Castiga bani pentru fiecare pas pe care il faci.

Cladura tropicala si zeci de incendii raportate in doar 24 de ore in Grecia. Numeroase zone sunt parasite de oamenii care fug din cauza focului

20 iunie 2024
Ministrul pentru crize climatice a avertizat deja cetățenii greci că se vor confrunta cu un prim val de caniculă și că sunt așteptate temperaturi de peste 40 de grade în cursul acestei săptămâni.