Simona Bucura Oprescu a menționat recent documentele pe care pensionarii trebuie să le depună pentru a profita de a doua recalculare a pensiilor din septembrie, când milioane de români ar trebui să primească sume majorate.

Documentele necesare pentru recalculare! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, informații despre stagiile de cotizare

 

Astfel, este vorba despre documente ce atentă faptul că au beneficiat de acord global, sporuri nepermanente și al 13-lea salariu, adică de venituri pentru care s-au plătit contribuții către stat

 

„Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 spetembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu, pentru Dinstrada.ro

Noua lege a pensiilor introduce reglementări clare referitoare la perioadele asimilate și cele care sunt considerate stagii de cotizare în sistemul public de pensii.

 

Practic, la 1 septembrie va intra în vigoare noua Lege a pensiilor. Aceasta include reglementări deslușite privind perioadele asimilate şi perioadele care constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

 

Ce spune noua Lege a Pensiilor

 

Art. 13. – Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:

 

  • perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat sau, după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale;
  • perioadele necontributive care au constituit vechime în muncă în baza legislației în vigoare până la data de 1 aprilie 2001, sau după caz, stagiul de cotizare conform legislației ulterioare acestei date;
  • timpul util la pensie realizat de agricultori și durata de asigurare, în condiţiile reglementate de Legea nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;d) perioada ulterioară datei de 1 aprilie 2001, în care persoanele au fost asigurate, conform legii, în sistemul public de pensii.Care sunt perioadele asimilate

 

Art. 14. – În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:

 

  • a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
  • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.

 

  1. În condiţii speciale se acordă perioade suplimentare
  2. Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.
  3. Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi.
  4. Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea unei categorii de pensie în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

 

Art. 15. – (1) Pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în locurile de muncă în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:

  • 4 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiţii deosebite;
  • 6 luni pentru fiecare an lucrat în locuri de muncă în condiţii speciale.

 

Constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă și perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I şi/sau aII-a de muncă.

Constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă și perioada suplimentară acordată pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiții deosebite și/sau speciale de muncă după data de 1 aprilie 2001.

Stabilirea prestațiilor iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public

 

Art. 16.

  • Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte.
  • La stabilirea prestațiilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute conform legislației altor țări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte.
  • La deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă se valorifică și perioadele de încadrare în muncă realizate de asigurați în cadrul unei organizații internaționale cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European, Elveției sau pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în măsura în care perioadele de încadrare în muncă sunt confirmate de organizația internațională.
  • În sistemul public de pensii, obligaţiile şi prestaţiile de asigurări sociale se achită în moneda naţională.
  • În cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate stabilite în moneda altor ţări, pe teritoriul României contribuţiile se plătesc în lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României valabil în data plății acestor drepturi.

 

Citeste si: Tragedie in Galati! Trei muncitori au fost ingropati de vii! Unul dintre ei a a decedat

 

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

 

Daca esti in cautarea unei metode de facut bani sau a unei idei de afaceri care sa genereze bani zilnic si pasiv poti accesa site ul adevarulcurios.ro. Aici vei gasi cele mai bune metode, idei de afaceri si aplicatii prin care sa faci bani . Cele mai bune metode de facut bani sunt explcate pas cu pas astfel vei putea face bani zilnic fara batai de cap.

 

Aplicatii de facut bani. Cum sa faci bani cu ajutorul telefonului

Documentele necesare pentru recalculare pensiei. Informatii esentiale despre stagiile de cotizare

17 iunie 2024
documentele pe care pensionarii trebuie să le depună pentru a profita de a doua recalculare a pensiilor din septembrie, când milioane de români ar trebui să primească sume majorate.