Odată cu implementarea noii legi, pensionarii cu mai puțin de 25 de ani de muncă au primit decizii de recalculare care indică venituri mai mici. Aceasta se datorează faptului că nu au avut acces la punctele bonus, care sunt disponibile doar pentru cei cu peste 25 de ani de activitate.

Pensii mai mari pentru românii cu un anumit număr de ani de muncă. Începând cu 1 septembrie 2024, aproape 4.000.000 de pensionari au beneficiat de creșteri ale veniturilor. Totuși, unii s-au confruntat cu pensii mai mici în urma recalculării. Aceasta se aplică românilor care au muncit mai puțin de 25 de ani și care, din acest motiv, nu au avut dreptul la punctele bonus.

 

Printre cei afectați se numără pensionarii care au pierdut între 60-80% din pensie în urma recalculării, inclusiv nevăzătorii. De asemenea, au înregistrat pierderi și cei care au muncit în condiții dificile, în medii speciale sau în grupe de muncă, precum și persoanele cu dizabilități.

 

Sorina Bucura-Oprescu a anunțat pe 30 septembrie măsuri destinate remediării situației pensiilor persoanelor cu dizabilități, precum și creșteri pentru cei cu sub 25 de ani munciți. Pensiile persoanelor cu dizabilități vor fi majorate prin aplicarea unui „indice de solidaritate”, iar această propunere va fi prezentată Guvernului până la jumătatea lunii noiembrie.

„Dacă legea se bazează pe contributivitate, iar aceștia au stagii de cotizare adecvate în funcție de gradul de handicap, de 10-15 ani, care reprezintă o treime din stagiul complet, soluția pe care am găsit-o împreună se fundamentează pe principiul solidarității”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

 

Modificarea și completarea Legii nr. 448 din 2006 vizează protejarea și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât să introducem un indice de solidaritate la cuantumul rămas în plată, iar aceștia să beneficieze în continuare de indexarea veniturilor”, a explicat ministra Muncii.

 

În România, există 890.702 persoane încadrate în grad de handicap, incluzând persoanele care au împlinit 16 ani. Dintre acestea, 9.282 au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat, iar 377.988 au handicap grav.

Din cele 416.747 de persoane adulte cu handicap cu vârsta între 16-66 ani, doar 47.466 au statut de salariat, conform informațiilor de pe site-ul Ministerului Muncii.

 

Citeste si :

 

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

 

Vrei sa beneficiezi de cele mai mari reduceri din an. Vezi cele mai bune oferte de pe www.flanco.ro

 

Vrei sa beneficiezi de cele mai mari reduceri din an

Pensii mai mari pentru o categorie de pensionari din Romania

23 octombrie 2024
Odată cu implementarea noii legi, pensionarii cu mai puțin de 25 de ani de muncă au primit decizii de recalculare care indică venituri mai mici.