Se scumpesc gazele: ANRE a majorat tarifele de distribuție a gazelor naturale, în medie, cu 19%, ceea ce va aduce scumpiri și în facturile românilor.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri o creștere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale, aplicabile consumatorilor beneficiari ai serviciului de distribuție, începând cu 1 iulie. Această majorare echivalează cu aproximativ 10 lei/MWh distribuit.

 

Potrivit ANRE, modificarea tarifelor de distribuție este determinată de trei factori principali: creșterea costurilor serviciului de distribuție a gazelor naturale, corelată cu inflația prognozată pentru anul 2024 de 4,6%; creșterea costurilor de capital, ca urmare a realizării în 2023 a unui volum investițional record în racordarea de noi consumatori și extinderea sistemelor de distribuție în zonele concesionate; și reducerea cantității de gaze naturale distribuite în 2023 cu 8%.

"Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei", se menţionează în comunicat.

 

În conformitate cu prevederile Legii energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012 și ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale și stabilește aceste tarife în mod diferențiat pentru fiecare operator de distribuție.

 

Aceste tarife includ, dar nu se limitează la, costuri generate de modernizarea și dezvoltarea capacităților de distribuție prin extinderea rețelelor sau prin realizarea/înființarea unor noi sisteme/rețele, precum și costuri generate de racordarea unor noi solicitanți, fie ei clienți casnici, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau instituții publice, cu condiția ca aceste costuri să fie justificate.

Tarifele de distribuție se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie - 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit, aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, este în faza finală de elaborare.

 

La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiții pentru asigurarea calității serviciilor de transport și distribuție ale gazelor naturale și energiei electrice și nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii.

 

Citeste si : Interes major pentru prelungirea M4, între Gara de Nord și Gara Progresul: Licitația a fost prelungită

 

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

 

Daca esti in cautarea unei idei de afaceri sau a unei metode de facut bani online poti accesa site ul adevarulcuiros.ro aici gasesti explicate pas cu pas cele mai bune si profitabile metode de facut bani online. Descopera cum sa faci bani rapid fara investitii sau pune banii sa munceasca pentru tine cu investitiile la bursa, cumparand actiuni la diverse companii care platesc dividende trimestriale.

 

Cea mai buna metoda de economisire a banilor. Cum sa ai venituri pasive

 

Cea mai buna metoda de economisire a banilor. Cum sa ai venituri pasive

Se scumpesc gazele. Tariful de distribuție crește cu 19%

01 iulie 2024
Se scumpesc gazele: ANRE a majorat tarifele de distribuție a gazelor naturale, în medie, cu 19%, ceea ce va aduce scumpiri și în facturile românilor.