Căldura excesivă ar putea avea consecințe pe termen lung asupra ciclului de reproducere al albinelor, avertizează apicultorii. Răzvan Coman, un apicultor certificat pentru produse bio, a explicat că în această perioadă albinele necesită mai multă apă decât de obicei și că producția de miere este afectată.
Nu doar oamenii suferă din cauza temperaturilor ridicate, ci și albinele, conform apicultorilor, care sunt îngrijorați de impactul caniculei asupra producției de miere și a familiilor de albine.
În mod concret, din cauza căldurii, albinele devin stresate și caută constant apă pentru a se hidrata. Acest lucru poate duce la apariția unei percepții greșite în rândul oamenilor, aceștia putând interpreta albinele ca fiind mai agresive, deși în realitate acestea înțeapă doar dacă simt o amenințare.
Răzvan Coman, un apicultor din Vaslui, certificat BIO, a detaliat pentru "Noutatilezilei.ro" problemele cu care se confruntă atunci când temperaturile depășesc 40 de grade.
Apicultorul a observat că albinele sale nu au devenit mai agresive, dar consumă o cantitate foarte mare de apă. La o stupină cu 200 de familii de albine, se adaugă zilnic 100 de litri de apă în diverse recipiente. De asemenea, vecinii din apropiere au reclamat că orice vas cu apă lăsat afară este invadat de albine în căutare de apă. Majoritatea oamenilor se simt speriați de albine, considerându-le ca un inamic. Cu toate acestea, acestea nu se supără atunci când vin să polenizeze, ci doar când vin pentru apă, declanșând panică.", a subliniat apicultorul.
Au fost primite plângeri și din partea vecinilor care dețin piscină.
"Albinele nu înțeapă decât dacă se simt amenințate. De exemplu, în cazul unei piscine, pot fi deranjate de valuri sau de activitatea oamenilor din apă. Dacă nu sunt provocate, nu există nicio problemă", a adăugat apicultorul, care le recomandă celor care dețin piscină în curte să o acopere atunci când nu o folosesc.
Pentru a reduce stresul termic, este crucial ca intrarea în stup să fie suficient de largă pentru a asigura o ventilare adecvată. De asemenea, este important ca stupina să aibă umbra, iar iarba să fie mai înaltă.
"Atunci când solul este lipsit de vegetație, temperatura crește, iar iarba contribuie la absorbția căldurii", a explicat Răzvan Coman.
În stup, albinele încearcă să păstreze o temperatură constantă, prin ventilație, „prin apă pe care o pulverizează înăuntru”. De obicei, albinele încearcă să mențină o temperatură centrală a stupului de 35 grade C.
Pe măsură ce temperaturile cresc, polenizatorii pot fi stresați - și, în cazuri extreme, pot muri - reducându-și productivitatea și capacitățile de reproducere, relatează The Weather Network.
Din cauza căldurii, scade și producția de miere. „Pe aceste temperaturi, practic albinele nu mai ies la cules pentru că sursele de nectar, florile se ofilesc. Doar dimineața și seara, când e ceva mai răcoare mai ies la cules.”, adaugă apicultorul.
Țara noastră este de aproape o săptămână sub cupola de foc a unui cod roșu de caniculă. Temperaturile au depășit 40 de grade la umbră în multe regiuni din România, iar disconfortul termic a fost deosebit de accentuat. Dacă pe termen scurt, căldura afectează comportamentul albinelor și producția de miere, pe termen lung este afectată fertilitatea acestora.
Studiile lui Alison McAfee, cercetător postdoctoral la Universitatea British Columbia, au arătat că jumătate dintre trântori mor din cauza stresului termic după ce au fost expuși la temperaturi de 42 C timp de șase ore. De aceea, atunci când temperaturile cresc, albinele se concentrează pe răcirea stupului.
„Unii dintre acești căutători trebuie să schimbe tactica și să caute apă. Ele caută și hrană, dar nu polenizează atunci când caută apă”, a spus McAfee.
O atenție sporită trebuie acordată și „copiilor” albinelor, care nu se ocupă de producție, ci de dezvoltarea familiilor de albine, care sunt mai afectați de stresul termic și deshidratare. Ei au nevoie de hrană suplimentară, în lipsa nectarului din flori, ca să poată supraviețui pentru primul lor cules, primăvara viitoare.
„Roii, copiii rezultați în urma înmulțirii albinelor, au nevoie de o atenție de deosebită, pentru că pot exista goluri de cules și, dacă nu au suficientă hrană, pot foarte ușor să dispară. Mi s-a întâmplat și mie, acum câțiva ani, un roi micuț a murit de foame, a mai rămas o mână de albine, după două săptămâni fără nectar. De atunci sunt foarte atent cu acest aspect, pentru că nu e de neglijat. Albinelor care nu sunt pe cules, ci se ocupă de dezvoltare, li se poate administra o hrană suplimentară în perioada în care nu este nectar. La stupii de producție, se poate suplimenta hrana doar după ce se strânge mierea pentru recoltă, altfel ar putea contamina mierea pe care o adună.”, a detaliat apicultorul.
Deși comportamentul albinelor revine la normal odată cu scăderea temperaturilor extreme, McAfee a subliniat că acestea afectează capacitatea albinelor de a se reproduce.
Mai exact, expunerea la temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius chiar și pentru câteva ore poate reduce viabilitatea spermei cu până la 30%, din cauza stresului oxidativ care dăunează ADN-ului, în special în celulele spermei. Albinele de sex masculin sunt cele mai afectate, dar și regina suferă, deoarece stochează sperma pentru unul până la trei ani. Dacă albinele lucrătoare devin infertile, regina nu poate menține nivelul de spermă, iar asta va afecta colonia.
McAfee a menționat că temperaturile extreme nu afectează doar albinele melifere, ci și alte insecte, cum ar fi gândacii, viespile și fluturii, influențându-le fertilitatea.
Citeste si: Cum se calculează vechimea în muncă pentru pensionare
Citeste si: Cum vă poate prelungi viața usturoiul. Un studiu arată că scade colesterolul, reglează glicemia și tensiunea
Daca esti in cautarea unei idei de afaceri sau a unei metode de facut bani online poti accesa site ul adevarulcuiros.ro aici gasesti explicate pas cu pas cele mai bune si profitabile metode de facut bani online. Descopera cum sa faci bani rapid fara investitii sau pune banii sa munceasca pentru tine cu investitiile la bursa, cumparand actiuni la diverse companii care platesc dividende trimestriale.