Guvernul a aprobat în ședința de vineri modalitatea de distribuție a deciziilor privind recalcularea pensiilor, a informat Ministerul Muncii.

„Reforma sistemului public de pensii avansează în faza de organizare logistică, asigurând că toți pensionarii vor beneficia de prevederile Legii nr. 360/2023 în termenul asumat”, a anunțat vineri Ministerul Muncii.

 

În acest sens, Guvernul României a decis în ședința de astăzi ca Poșta Română să fie instituția responsabilă pentru oferirea de servicii integrate de pregătire și expediere a plicurilor care conțin deciziile privind recalcularea pensiilor din sistemul public.

 

Datorită ordonanței de urgență aprobate astăzi, deciziile de recalculare a pensiilor conform noilor principii de contributivitate, stabilitate în muncă, solidaritate și sustenabilitate vor ajunge la beneficiari în termenul asumat”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

 

Compania Națională Poșta Română S.A., în calitate de operator național de servicii poștale cu cea mai mare acoperire națională, asigură în prezent transmiterea taloanelor de pensii și plata în numerar pentru pensionari.

 

Prima recalculare este programată să fie finalizată până cel târziu la 1 septembrie, urmând ca a doua recalculare să aibă loc ulterior, beneficiind de aceasta seniorii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu au fost luate în calcul până în prezent.

Cea de-a doua recalculare va fi posibilă doar pentru pensionarii care atașează dosarelor de pensii adeverințele care demonstrează încasarea de venituri suplimentare față de salariu. Aceste documente pot fi depuse până la data de 1 septembrie.

 

Sporurile care vor fi luate în calcul pentru această recalculare sunt cele încasate înainte de data de 1 aprilie 2001 și care nu au fost evidențiate în carnetul de muncă.

 

Astfel, veniturile acestor pensionari vor fi recalculate, incluzând și bonusurile care nu au fost luate în considerare până acum și care nu au fost integrate nici în recalcularea aflată în desfășurare. Conform planificărilor, începând din anul 2025, această a doua recalculare a pensiilor va aduce seniorilor venituri mai mari.

În situații excepționale, când carnetul de muncă a fost pierdut sau angajatorul nu mai există, legea prevede că datele vor fi preluate din arhiva electronică a caselor de pensii sau de la companiile private care au preluat arhiva.

Daniel Baciu, șeful CNPP, a confirmat că se va efectua o a doua recalculare pentru anumite categorii de pensionari, vizându-i pe cei care beneficiază de sporuri pentru care s-au plătit contribuții.

 

Citeste si: Se scumpesc gazele. Tariful de distribuție crește cu 19%

 

Citeste si: Interes major pentru prelungirea M4, între Gara de Nord și Gara Progresul: Licitația a fost prelungită

 

Citeste si: Accident grav în județul Bacău. Un autocar cu 20 de pasageri s-a ciocnit cu o mașină

 

Cele mai noi stiri online. Vezi noutatile zilei online. Afla cele mai controversate stiri online

 

Daca esti in cautarea unei idei de afaceri sau a unei metode de facut bani online poti accesa site ul adevarulcuiros.ro aici gasesti explicate pas cu pas cele mai bune si profitabile metode de facut bani online. Descopera cum sa faci bani rapid fara investitii sau pune banii sa munceasca pentru tine cu investitiile la bursa, cumparand actiuni la diverse companii care platesc dividende trimestriale.

 

Cea mai buna metoda de economisire a banilor. Cum sa ai venituri pasive

 

Cea mai buna metoda de economisire a banilor. Cum sa ai venituri pasive

Recalcularea pensiilor: Ministerul Muncii a anunţat cum vor fi distribuite deciziile

01 iulie 2024
Guvernul a aprobat în ședința de vineri modalitatea de distribuție a deciziilor privind recalcularea pensiilor, a informat Ministerul Muncii.